Investice do vzdělání vašeho dítěte: kde ušetřit a jaké čerpat výhody

Začátek školního i akademického roku se nezadržitelně blíží a jedno z finančně nejnáročnějších období všech rodičů spolu s ním. Přestože je u nás vzdělávání vyjma soukromých škol „zdarma“, tak je nutné počítat s tím, že částky spojené se získáním maturity či vysokoškolského diplomu jdou mnohdy do řádů desetitisíců korun. Poradíme Vám proto, kde ušetřit a do čeho se naopak rozhodně vyplatí investovat.

Výbava s rozumnými kompromisy

Přechod dítěte na střední a především vysokou školu přináší řadu specifik, které začnou peníze z vašich kapes vytahovat dřív, než zřejmě čekáte. Krom sešitů, psacích potřeb a dalších „klasických“ školních pomůcek bude nutné s přihlédnutím k vybranému oboru pořídit navíc některé speciální.

Pokud tedy máte doma medika či studenta umění, vybavit ho můžete tzv. z druhé ruky například v bazarech nebo na aukčních portálech, a to hlavně těch zahraničních. Anatomické pomůcky, hudební nástroje nebo malířské potřeby tu seženete mnohdy jednodušeji, a navíc často levněji než na těch tuzemských.

Bez ohledu na obor je pak minimálně vysokoškoláka téměř nezbytné vybavit i přenosným počítačem. Ale neděste se, pokud na to půjdete chytře, pořizovací cena vůbec nemusí stoupat do závratných výšek. Úplně nové notebooky, mnohdy ale o desítky procent levnější, můžete pořídit z výstav či veletrhů, kde byli návštěvníkům k dispozici k nahlédnutí. Stejně tak status zboží „rozbaleno“ či „vráceno“ sráží v mnoha internetových obchodech ceny takových produktů na rozumnou úroveň.

Bez studijních materiálů to nejde, ale…

Učebnice, skripta a další odborné publikace jsou nedílnou součástí výuky na střední i vysoké škole. Zakoupit tedy pouze některé, nebo dokonce nepořídit vůbec žádné, může vašemu potomkovi zkomplikovat cestu k vysněnému cíli. Na druhou stranu ale nic není černo-bílé a řešení se nabízí hned několik.

Nejjednodušší a nejlevnější cesta je vypůjčení či naskenování potřebných materiálů v univerzitních či městských knihovnách. Skvěle fungují i tzv. burzy učebnic, kde studenti vyšších ročníků prodávají již použité knihy za zlomek původní ceny prostřednictvím sociálních sítí, speciálních webových stránek či osobně v knihovnách a dalších prostorách školy.

Na čem raději nešetřit

Mnoho zaměstnavatelů nechce vidět pouze diplom absolventa, ale zajímá je také to, čemu dalšímu se během studia věnoval, jakou znalostí cizích jazyků disponuje a co může firmě v praxi nabídnout. Pokud je tedy možné, aby se váš potomek v rámci studia zúčastnil stáží, praxí či zahraničních výměnných pobytů, neváhejte.

Investice do vzdělání rozhodně dává smysl. Je třeba se na tento výdaj ale připravit s předstihem a začít během dospívání dítěte na tyto účely spořit. Pokud i přesto jde o příliš velký zásah do rodinného rozpočtu, můžete získat potřebné finance prostřednictvím půjčky. „Jako rodiče můžete zvážit pro finančně náročnější stáže či výměnné pobyty svých dětí i možnost společného úvěru. Například díky Partnerské půjčce od Cofidisu získáte jako pár nižší úrok než jednotlivci,“ radí Cyril Křůpala z Cofidisu.

S přispěním studenta a jeho benefitů

V neposlední řadě myslete na to, že už samotný status studenta znamená výhody! Slevy pro studenty, čerpání studentských stipendií a tarifů nebo zřízení studentské karty ISIC či EURO <26 se stovkami slev na jídlo v menzách, restauracích a kavárnách, na městskou, vnitrostátní i mezinárodní dopravu, ale také na sport a další potřebné odreagování. Už jen to může suma sumárum znamenat ve výsledku stovky ušetřených korun měsíčně. Pokud studijní povinnosti dovolí, může se navíc do financování své budoucnosti zapojit i sám student prostřednictvím brigád, které dnes není problém sehnat v téměř žádném městě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky