Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  05.09.2017 09:18:56

Spotřebitelské úvěry a jejich vývoj

V dnešním globálním světě je "normální" žít na dluh a neustále si půjčovat. Nemáte na dovolenou? Nevadí, půjčíme Vám. Nemáte na dárky? Nevadí, půjčíme Vám. Nemáte na novou televizi? Nevadí, půjčíme Vám. A takto bychom mohli pokračovat do nekončena. Všude vidíme, jak je snadné si půjčit a jednoduše se zadlužit na x let. Ze všech možných míst na nás vykukují inzeráty a nabídky, jak snadno si můžeme půjčit. Ve chvilce máte peníze na účtě a stáváte se novým členem dnešního světa, který žije na dluh. Nicméně např. po krásné dovolené, příjde doba, kdy je nutné půjčku splatit a nastávají ty horší chvíle. Otázka pak zní, z čeho to zaplatíme apod. A tak se roztáčí koloběh nových půjček, lepení dluhu dluhem a opětovné zadlužování. A peníze se točí. Není to jen otázka běžných lidí, ale celý svět se utápí v oceánu dluhů. A vidíme dnes s jakým zadlužením se jednotlivé státy potýkají a bohužel cesta nápravy je v nedohlednu, pokud se něco radikálně nezmění, hlavně uvažování samotných lidí.

Graf ceny investičního zlata za poslední týden

Nicméně pojďme se podívat na pár zajímavostí, kam až sahají spotřebitelské úvěry, půjčky. Překvapivě nejsou záležitostí a vynálezem dnešní doby, ale ve skutečnosti je jejich historie dlouhá více než 5 000 let. Dřív než se stalo žití na dluh všudypřítomným, existují historické důkazy, že se půjčky vyskytovaly v kulturách po celém světě a lidé si půjčovali z různých důvodů.

Již v dobách krále starobabylonské říše Chammurapiho (1792 – 1750 př. n. l.) bylo v Chammurapiho kodexu uvedno, že "úvěr" byl použit pro takové účely, jako je získání dostatečného množství stříbra pro nákup nemovitosti nebo zemědělské půdy.

Spotřebitelské úvěry prošly od počátku do dnešní doby výraznou změnou. Podívejme se na časovou osu vývoje spotřebitelských úvěrů. Od počátku do dnešního enormně zadluženého světa.

3500 př. n. L - Sumer
Již v době prvních civilizací se objevily první úvěry a půjčky. Sumerská říše je považována za jednu z nejstarších civilizací světa (4 000 př. n. l. - 2 000 př. n. l.). Předpokládá se, že se zde poprvé objevily spotřební úvěry používané pro zemědělské účely.

1800 př. n. l. - Babylón
Chammurapiho kodex formalizoval první známé zákony z oblasti úvěrů. Chammurapi stanovil maximální možné úrokové sazby, které mohly být zákonně použity. Jednalo se o 33,3 % ročně na půjčky vztahující se k obilí a 20 % ročně na úvěry u stříbra. Aby byl úvěr platný, musel být přítomen svědek, určitý veřejný činitel a vše se muselo zaznamenat.

50 př. n. l. - Římská republika
Cicero v té době poznamenal, že si jeho soused koupil 625 akrů půdy za 11,5 milionů sesterciu (1 sestercius vážil cca 25 – 28 g). Celková suma těchto mincí by vážila cca 287,5 tun, takže by nebylo reálné takovou sumu předat. Jednalo se tedy o formu úvěru v papírové formě.

1500 – věk objevů
V této době docházelo k objevování nových světů, k výpravám ze starého kontinentu do všech koutů světa. Evropští průzkumníci a obchodnici začínají provozovat cesty do vzdálených zemí a to vše je spojeno s potřebou dalšího kapitálu a úvěrů.

1545 – Anglie
První zákonná úroková sazba, která byla stanovena za vlády Jindřicha VIII. a to na úrovni 10 %.

1787 – Anglie
Filozof Jeremy Bentham byl britský právní teoretik, osvícenský filosof a radikální společenský reformátor, zakladatel utilitarismu a kritik lidských práv. Bentham ve svém spise s názvem Defence of Usury (Obrana lichvářství, vydáno v roce 1 787) tvrdí, že omezení úrokových sazeb poškozuje schopnost získat kapitál pro inovace.

1908 – Detroit
Automobily typu T, byly přístupné velkému množství lidí, ale stále příliš drahé pro většinu rodin koupit si jej za hotové. Objevily se tedy půjčky na pořízení těchto automobilů.

1930 – USA
V této době efektivní americké továrny vyrábějí levnější spotřební výrobky. V návaznosti na to si lidé mohou na splátky koupit pračky, nábytek, chladničky, rádia apod. V této době jsou téměř 2/3 všech vozů zakoupeny na půjčku.

1950 – USA
Do roku 1950 měli typičtí Američané střední třídy jíž několik revolvingových úvěrů u různých obchodníků. Údržba několika různých karet a měsíční platby byly nepohodlné a vytvořily tak nové příležitosti jak tyto úvěry sloučit. V té době také vznikla první kreditní karta na světě – karta Diners Club, která otevřela dveře k novým úvěrům.

1960 – USA
Americké úvěrové úřady vydaly za jediný rok 60 milionů úvěrových zpráv.

1964 – USA
Asociace úvěrových úřadů v USA provádí první studie o používání počítačových technologií pro vykazování úvěrů. V té době se zlepšila přesnost údajů a to také díky standardizaci formulářů pro žádost o úvěr.

1980USA
Tři největší úvěrové pobočky dosahují po celé zemi univerzálního krytí.

1989USA
Je zavedeno FICO skóre a rychle se stává standardním systémem pro měření kreditního skóre založeného na objektivních faktorech a datech.

2006USA
Je vytvořen nový model pro hodnocení spotřebitelských úvěrů. Model se nazývá VantageScore.

Graf ceny investičního stříbra za poslední týden

Dnešní doba
Moderní dobou a informačním věkem se otevřela nová éra spotřebitelských úvěrů, rychlé a enormní zadlužování lidí a celých států, které v mnoha případech vede k velkým problémům. Vidíme, že dluhy neustále narůstají a je jen otázkou času, kdy způsobí opět velké globální problémy. Bohužel je potřeba si to uvědomit a je zapotřebí, aby se změnilo hlavně myšlení představitelů daných států.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

1. 04.09.2017 v 10:30 Velká Británie Stavební index PMI
2. 05.09.2017 v 16:00 USA Podnikové objednávky
3. 06.09.2017 v 16:00 USA Nevýrobní index PMIISM
4. 07.09.2017 v 13:45 EUR Rozhodnutí o úrokové sazbě
5. 07.09.2017 v 14:30 EUR Tisková konference ECB
6. 07.09.2017 v 14:30 USA Žádosti o podporu v nezaměstnanosti
7. 07.09.2017 v 17:00 USA Týdenní změna zásob ropy
8. 08.09.2017 v 00:00 Čína Obchodní bilance
9. 08.09.2017 v 10:30 Velká Británie Průmyslová produkce
10. 09.09.2017 v 03:30 Čína Indexy CPI a PPI

Predikce na tento týden:

Zlato:

Cena zlata se na počátku nového týdne pohybuje kolem úrovně 1 338 $. Cena zlata zůstává na vzestupu a blíží se k střednědobé hranici odporu ve výši 1 350 $. Hranice podpory je na 1 327 $ a následně na 1 320 $, zatímco odpor je ve výši 1 350 $. Dlouhodobý trend zůstává býčí.

Stříbro:

Cena stříbra se pohybuje kolem úrovně 17,87 $. Cesta je otevřena k dalšímu cíli a to na úrovni 18,30 $. Hranice podpory je na 17,40 $, zatímco odpor je na 18,00 $.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688