Za jízdu v opilosti padají vysoké pokuty i pro cyklisty

TNBiz, 4.9.2017

Za poslední měsíc se kvůli opil opilým cyklistům stalo 120 dopravních nehod. Mnoho z nich ani netuší, jakou pokutu riskují. Po pár pivech můžou zaplatit až 50 tisíc korun.

"Jel jsem po té cyklostezce, byl jsem řádně osvícen, měl jsem červenou odrazku, bílé světýlko vepředu, oranžovou vestu na sobě. Policie mě zastavila. Vypil jsem tak asi tři, čtyři piva a nějaké dvě kořalky, což bylo v průběhu toho celého večera asi do 11 hodin," přiznal Břetislav.

Cyklista přiznává, že pochybil, když na kolo usedl po pár skleničkách alkoholu. S policií ale spolupracoval a svůj prohřešek nepovažoval za tak velký. "Byli celkem přátelští, já nakonec taky. O pokutě nic nemluvili, říkali, že to předají na magistrát," dodal muž.

Po dvou měsících ale přišel od policie příkaz k úhradě. Muž musí zaplatit pokutu ve výší 25 tisíc korun. "Pokud je cyklista pod vlivem alkoholu a provádí tuto činnost, hrozí mu ve správním řízení pokuta až 50 tisícová," vysvětlila policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

"Připadá mi to hodně, protože jsem to nečekal. Leckdo to srovnával s řidiči, kteří v autech, kteří dostávají menší pokuty za podstatně nebezpečnější přestupky - ohledně předjíždění, ohledně rychlosti, kde ty pokuty jsou třeba 2 - 3 tisícový," vysvětlil muž.

"Ty pokuty jsou u cyklistů ve stejné výši jako běžných řidičů, akorát je ten rozdíl, že cyklistům nehrozí ten bodový postih nebo případně postih zákaz řízení motorového vozidla," vysvětlil Petr Vomáčka, tiskový mluvčí ÚAMK

O řidičák tak kvůli tomu nepřijdete, přesto mohou být pokuty za alkohol nejen za volantem, ale i za cyklo řidítky, pro někoho likvidační. A pozor! Nulová tolerance alkoholu platí i pro všechny řidiče nemotorového vozidla - tedy u koloběžek, kolečkových bruslí ale i u jízdy na koni. Policie vás může pokutovat i jako chodce!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky