Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.09.2017 18:28:55

Kolik platit poslancům? Hlavně ne tolik, aby se přestali snažit

Platy politiků jsou populárním hospodským tématem. Podobně jako u jiných povolání i u volených funkcionářů by měl plat plnit důležitou motivační funkci. Tři američtí ekonomové se však domnívají, že za určitých okolností daňový poplatníci nemusí za své peníze nutně dostávat od politiků v případě zvýšení jejich platů „lepší služby“.

Plat politiků může podle autorů studie mít pozitivní motivační dopady. Může přesvědčit schopné lidi, kteří by jinak pracovali v soukromém sektoru, aby šli do politiky a pracovali tak „pro všechny“. Také může vést politiky k tomu chtít se na svých pozicích udržet i po příštích volbách a tudíž odvádět, z pohledu voličů, kvalitnější práci.

Na druhou stranu existuje spousta akademiků, kteří tvrdí, že jestliže vysoce schopní lidé chtějí do politiky zejména kvůli touze sloužit veřejnosti, vyšší plat přiláká i kandidáty, kteří nemají veřejné blaho zrovna na srdci, a sníží tak kvalitu uchazečů o úřad a v důsledku i kvalitu zvolených funkcionářů.

Trojice amerických ekonomů měla příležitost zkoumat změny v chování poslanců v Turecku, kde se v roce 2012 změnila legislativa, v jejímž důsledku se také zásadně změnily platové podmínky poslanců.

Vyšší bonus vedl k více absencím

Turečtí poslanci, kteří jsou v důchodovém věku, totiž pobírají kromě základního platu i penzi, zatímco poslanci, již mají ještě před důchodem, berou jen základní poslanecký plat. Od roku 2012 však díky změně v zákoně výrazně vzrostla celková odměna pro poslance v důchodovém věku, kteří začali pobírat daleko více oproti důchodcům, kteří poslanci nikdy nebyli (dříve se důchod poslanců odvíjel od jejich mzdy či platu, podle nového zákona nyní činí pro všechny 18 procent platu tureckého prezidenta).

Ekonomové tak zkoumali, jak se změnilo chování poslanců po této reformě. Ukázalo se, že zvýšení odměny mělo celkově negativní efekt na jejich aktivitu, kterou autoři studie měřili počtem a délkou projevů a předložených návrhů zákonů a novel. Se snížením aktivity byly spojeny i častější absence.

Výsledek si autoři studie vysvětlují tím, že zvýšením příjmu, který není přímou odměnou za práci (v případě zvýšení odměny pro poslance v důchodovém věku se jedná o „bonus“, který není ničím podmíněn a už o něj nemohou přijít), se snižuje celková nabídka práce. Varují tak, že platy se voleným představitelům musí zvyšovat opatrně a s rozmyslem, aby nenarušily svou motivační funkci.

Podle ČTK bere letos řadový poslanec nebo senátor Parlamentu České republiky bez náhrad 71 000 korun. Přitom ještě loni to bylo 65 700 korun a rok předtím 61 400 korun. Kritiku z různých stran sklidil nedávno například senátor František Čuba (SPO), který kvůli zdravotním problémům nenavštívil senát skoro už rok. Bývalý šéf JZD Slušovice se nakonec svůj plat i náhrady rozhodl věnovat na dobročinné účely.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688