Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.09.2017 18:54:13

Co (ne)dělat, když vám do klína spadne hromada peněz

Mavis Wanczyková vyhrála minulý týden v jedné loterii v USA 759 milionů dolarů. Jejím prvním krokem měl být podle jejích slov telefonát oznamující jejímu zaměstnavateli, že do práce již nepřijde. O své budoucnosti by měla ale přemýšlet pečlivě ještě dříve, než začne slavit výhru, jejíž pravděpodobnost byla 292,2 ku jedné. Pokud celou věc uchopí rozumně, mohou být ona i její potomci ušetřeni některých problémů a mohou žít šťastnější život, píše ve svém sloupku pro Bloomberg Barry Ritholtz.

V některých případech může být vítězství v loterii vypláceno postupně, či najednou, ale v tom případě je vyplacená částka nižší. Často je bezpečnější vybrat si postupné vyplácení. Jednak není jisté, že se najednou vyplacenou částku podaří dobře investovat. A postupné vyplácení také snižuje pravděpodobnost prohýření vyhraných peněz způsobem, jakým to učinili již mnozí. Výherce by si také měl dávat pozor na nové známé, kamarády a vzdálené příbuzné, kteří se zčistajasna objeví u dveří. Ti si najednou vzpomenou, jak dobré vztahy jste měli, ale výherce může nakonec zjistit, že jde jen o parazity. Lepší je pořídit si nové telefonní číslo a na pár týdnů se přestěhovat do nějakého hotelu, kde si lze v klidu promyslet, co dál. 

Důležité je získat pomoc a radu od odborníka. Nezkušenost je totiž nebezpečná. Většina výherců loterií je na tom podobně jako třeba slavní sportovci. Ani oni nemají se správou peněz žádné zkušenosti. Investování vyžaduje velkou zodpovědnost, pro někoho může jít o příliš těžký úkol, který není schopen sám o sobě vyřešit. Pomoci ale mohou jen důvěryhodní lidé, které je někdy třeba hledat delší dobu.

Umět říci „ne“

Naučte se také říkat „ne“. Namísto toho, abyste zafinancovali každý bláznivý nápad vašich příbuzných a známých, jim sdělte, že peníze vám spravuje někdo jiný. Ten bude místo vás slušně odmítat nerealistické plány a návrhy. Vy si vytvořte dlouhodobý rozpočet, včetně toho, co si pořídíte v dohledné budoucnosti (domy, auta, jachty a další podobné hračky) a z čeho budete dlouhodobě žít. Nemusí jít o pevně daný plán, ale rámcový výhled byste mít měli. Přemýšlejte dlouhodobě, včetně toho, kolik budete muset platit daní, kde budete bydlet a podobně. 

Nejtěžší je rozmyslet si, čeho s nově získanými penězi vlastně chcete dosáhnout. Peníze jsou jen nástrojem vedoucím k cíli. Chcete, aby jím byla charita či třeba blahobyt vašich dětí? Investiční portfolio by pak mělo odrážet i tyto cíle. Pokud budete peníze potřebovat dříve, mělo by být více vychýlené směrem k dluhopisům. Tradiční složení portfolia ve struktuře 60 % akcie a 40 % dluhopisy by mělo dlouhodobě generovat asi 5 – 6 % ročně. Jestliže budete spořit pro budoucí generace, může být portfolio ještě více vychýleno směrem k akciím

Poučte se z historie. Peníze by měly přinést štěstí, ale příliš často se stává, že znamenají hlavně nové problémy. Seznam smutných příběhů vítězů v loteriích je dlouhý a ponurý. Pravděpodobnost, že vyhrajete v loterii, je velmi malá, ale to nejtěžší je dosáhnout toho, aby vás peníze učinily šťastným.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

25.10.2023Co dělat, když máte nadstropovou cenu energií? ERÚ (Energetický regulační úřad)
30.05.2023Co dělat, když se v Rakousku otřásá země OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
02.05.2023Co dělat, když dluhopis přestane vyplácet kupon? Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688