Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.08.2017 18:53:58

Trhy počítají s výraznou změnou ve spotřebě marihuany

Marihuanové akcie jsou svou celkovou kapitalizací stále jen okrajovou záležitostí, pozornosti se jim ale dostává značné. Už kvůli tomuto nepoměru bychom měli být k těmto investicím opatrní. Podobný zájem totiž obvykle nejde ruku v ruce se skrytou hodnotou, maximálně tak s rizikovým povozením se na trendu. Přesto se po delší době k tomuto segmentu trhu vracím. Deloitte totiž odhaduje, že v Kanadě by mohl vzniknout marihuanový trh velikosti 8,7 miliard dolarů ročně, jelikož populární premiér Justin Trudeau tlačí na legalizaci „rekreačního používání marihuany“. 

Dojít by k oné legalizaci mohlo do příštího léta. Některé společnosti, které se už nyní věnují marihuanovým léčivům, by se pak zřejmě snažily expandovat i do této rekreace. Na Fool.com tvrdí, že se to týká zejména následujících firem:



Kapitalizací i tržbami je zdaleka největší Canopy Growth, zisky jsou ale v jejím případě v červeném. Nejmenší je naopak MedReleaf, která je naopak v černých číslech. Podle Fool.com se o expanzi výrazně snaží Aphria a to nejen v Kanadě, ale i v USA, kde koupila Chestnut Hill Tree Farm, Copperstate Farms, kde se marihuana pěstuje. Aurora Cannabis zase koupila kanadskou CanvasRx a dokonce expanduje do Německa a to akvizicí May of Pedanios GmbH, která je předním dovozcem, vývozcem a distributorem medicínské marihuany u našich sousedů. Canopy Growth je na mezinárodním poli ještě aktivnější, protože podniká v Austrálii, Brazílii, Chile a také v Německu (přes MedCann). Nepouští se ale na americký trh, protože tamní právní prostředí není na federální úrovni marihuaně stále plně nakloněné. 

Z uvedeného krátkého popisu je zřejmé, že toto mladé odvětví prochází značnými turbulencemi, konsolidací, rozdáváním nových karet. Kolegové z Fool.com dochází k závěru, že pokud Kanada provede zmíněnou legalizaci, těžit z toho budou svým růstem všechny zmíněné společnosti. To by bylo hezké. Jenže investor se samozřejmě musí ptát nejen po pravděpodobném vývoji, ale i po tom, co již je odraženo v cenách na trhu. 

Pohled na vývoj cen akcií uvedené čtyřky je vypovídající. Až do poloviny roku 2016 stagnující nuda a pak se začaly dít věci. Nejdříve velké nadšení, ale zhruba od počátku roku 2017 jeho prudká korekce. A pak se cesty čtyřky rozdělují, MedReleaf míří stále dolů, zbytek koriguje předchozí ztráty:

Zdroj: Financial Times

Jak jsou na tom akcie a firmy valuačně? Canopy Growth je v červených číslech už u provozního cash flow. Zbytek je na tom podobně. To znamená, že prodělává už na provozní úrovni, či je na ní mírně nad nulou, ale do červených jej bezpečně posílají investice. Rozebírat nějaká valuační měřítka jako PE, či poměr ceny akcie k tržbám (který je pochybným měřítkem i z hlediska finanční logiky) tak nemá smyslu. Pokud bychom tu chtěli za každou cenu ždímat fundament, museli bychom si začít hrát s reálnými opcemi, ale poměr přínos/náklad je u této snahy většinou nesmyslný.

Typově tak jde v podstatě o stejné akcie, jako třeba Tesla, či Netflix. Investiční teze tu stojí a padá s příběhem o zářné budoucnosti. Taková Canopy Growth se přitom pyšní kapitalizací ve výši 1,5 miliardy kanadských dolarů. Tu by ospravedlnil například mírně rostoucí tok volné hotovosti ve výši kolem 170 milionů dolarů ročně. Nyní firma ale na této úrovni prodělává asi 60 milionů dolarů. Trhy tedy počítají s tím, že realistický je značný obrat v hospodaření těchto firem

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688