Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie v ČR  |  30.08.2017 18:09:02

ČEZ koupil podíl ve francouzské firmě pro sdílení ekologických aut

Dceřiná firma společnosti ČEZ, Inven Capital svou novou investicí potvrtzuje, že energetický gigant ČEZ to myslí s investicemi do elektromobility vážně. Stala se totiž významným akcionářem světového lídra pro sdílení ekologických aut, firmy Vulog.

O tom, že ČEZ dosud známý spíše svými projekty v energetice hodlá být velmi významným hráčem i na poli elektromobility jsme již v Ekonomickém deníku několikrát informovali. ČEZ má své akcionářské podíly například ve firmě Sonnen battery (o využití baterií pro domácí provoz jsme informovali v textu První baterie uchovávající energii ze Slunce instalována v ČR, baterie obecně jsme probírali v článku s názvem Baterie jsou klíčové pro skokový růst obnovitelné energie).  O elektromobilitě jsme mluvili s šéfem této divize v ČEZu v textu Věříme tomu, že elektromobilita je opravdové téma, říká manažer Útvaru čistých technologií ČEZ

Dnes ČEZ oznámil další velký krok, tedy akcionářský vstup do největší světové firmy zaměřené na sdílení ekologických aut ve městech, francouzské společnosti VULOG. Její zákazníci působí na čtyřech kontinentech, kde jsou jedním z pilířů konceptu chytrých měst.

„Investicí do společnosti VULOG podporujeme rozvoj ekologické dopravy ve městech, protože díky carsharingu narůstá využití aut až na 100% a to dělá z investic do elektrických aut a dobíjecí infrastruktury ekonomicky návratné podnikání.Věřím, že díky nové investici dále posílíme naše know-how v oblasti konceptu chytrých měst a současně pomůžeme této platformě proniknout na další světové trhy, mimo jiné i do České republiky,“ přibližuje novou investici Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ.

Vulog sleduje nové trendy v individuální dopravě směřující nejen k požadavku na bezemisní provoz a efektivní vytížení aut, ale i související změny v chápání vlastnictví. „VULOG reaguje na rychle rostoucí poptávku po sdílení ekologických aut ve městech nabídkou technologického řešení pro provozovatele carsharingu, kteří cenově dostupný pronájem aut nabízí svým koncovým zákazníkům. Mladá generace lidí mezi 20-30 lety již nevidí ve vlastnictví aut společenskou hodnotu, ale raději je sdílí dle svých momentálních potřeb. Také rodiče s dětmi již stále častěji nejdou cestou nákupu druhého auta do rodiny, ale raději volí pronájem. Světový trh carsharingu roste a očekáváme, že  do roku 2020 vyroste na  více než čtyřnásobek,“ vysvětluje Petr Míkovec, generální ředitel INVEN CAPITAL.

 

Jedná se již o pátou investici INVEN CAPITAL do cleantech společnosti, všechny předchozí však měly původ v Německu. ČEZ již dříve skrze INVEN CAPITAL vstoupil do firmy Sunfire, jež rozvíjí a uvádí do průmyslové výroby nejpokrokovější energetické technologie přispívající ke snižování emisí CO2 a rozvoji decentralizovaných zdrojů, a také do společnosti sonnen, světové jedničky ve výrobě inteligentních bateriových systémů na skladování energie pro domácnosti. Investicí do společnosti tado° ČEZ vedle zákaznických řešení v oblasti elektrické energie vstoupil i do sektoru chytrých termostatů pro regulaci tepla, resp. chlazení. V letošním roce INVEN CAPITAL zainvestoval do společnosti Cloud & Heat Technologies, která vyvinula technologii na energetické využití tepla pocházejícího z lokálních datacenter.

-chl-

O tématu jsme také psali:

Věříme tomu, že elektromobilita je opravdové téma, říká manažer Útvaru čistých technologií ČEZ

První baterie uchovávající energii ze Slunce instalována v ČR

Baterie jsou klíčové pro skokový růst obnovitelné energie

V Praze začali vyrábět unikátní baterie. Mohou změnit budoucnost

Levná fotovoltaická a větrná elektřina způsobí rozmach technologie jejího skladování

 

Příspěvek ČEZ koupil podíl ve francouzské firmě pro sdílení ekologických aut pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688