Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  29.08.2017 18:52:52

Drobní střadatelé dávají košem družstevním záložnám

 Dříve lákaly na vysoké zhodnocení s minimálními riziky (vklady u družstevních záložen jsou pojištěny) a jejich členská základna rychle rostla. Dnes je ale situace opačná. Úrokové sazby vkladů u družstevních záložen přestávají být konkurenceschopné a členská základna se v prvním čtvrtletí tohoto roku „smrskla“ o 38 %. Družstevní záložny jsou tak čím dál více závislé na vkladech a úvěrech od právnických osob.

Počet členů je nejnižší za celou dobu sledování

Počet členů družstevních záložen se v tomto roce propadl na nejnižší hodnotu od roku 2009 (od této doby ČNB vede statistiku družstevních záložen). Počet členů družstevních záložen se v prvním čtvrtletí „smrskl“ o 38 %, když klesl z 51 586 členů z konce roku 2016 na 21 556 členů. Zároveň, počet nových členů družstevních záložen byl nejnižší za celou dobu měření. Stejně tak klesl na minimální hodnotu i objem prostředků, které u družstevních záložen mají uloženy domácnosti. Zatímco na konci roku 2016 to bylo 24 415 087 000 , v prvním čtvrtletí už jen 15 122 866 , tj. pokles cca -38 %.

Skandály, regulace, pokles sazeb…

Družstevním záložnám komplikují skandály (viz problémy Metropolitního spořitelního družstva a WPB), regulace ze strany Ministerstva financí a s tím spojený pokles atraktivity vkladů u těchto společností.  Zajímavým faktem je, že počet členů družstevních záložen nijak zvlášť nekoreluje s jejich počtem. Zatímco v roce 2009 působilo na českém trhu 17 družstevních záložen s 47 952 členy, v tomto roce činí počten členů 31 556 při 10 družstevních záložnách. K největšímu „úprku“ členů došlo v roce 2015, kdy své členství v družstevních záložnách ukončilo 9 850 osob (domácností)

Spořicí účty coby nepříjemný soupeř

Zatímco dříve družstevní záložny nabízely o 0,3 – 0,7 bazických bodů vyšší úrokové sazby než banky na spořicích účtech, dnes je situace opačná. U bank lze získat na spořicích produktech bez výpovědní lhůty úrokovou sazbu 1 %, zatímco družstevní záložny úročí své vklady nejčastěji mezi 0,4 % - 0,7 % p.a.

Zatím to nevypadá, že by z pohledu družstevních záložen mělo být lépe

S ohledem na výše uvedené nic nenaznačuje tomu, že by se družstevním záložnám mělo v dohledné budoucnosti dařit stejně dobře, jako na začátku této dekády a bude zajímavé sledovat tempo růstu odchodů členů družstev v příštích měsících a jestli družstevní záložny dokáží „vyžít“ z vkladů, které u nich mají uloženy právnické osoby.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688