TNBiz (TN.cz)
25.08.2017 22:02:13

Sesuv ve Švýcarsku: Osm lidí stále pohřešují, naděje hasne

Záchranné týmy v jihovýchodním Švýcarsku obnovily pátrání po osmi lidech, kteří se pohřešují po masivním skalním sesuvu. V noci byly záchranné operace z bezpečnostních důvodů přerušeny. V pátek ráno se mohli někteří evakuovaní vrátit domů.

Nad vesnici Bondo na jihovýchodě Švýcarska ráno opět vzlétl vrtulník a záchranáři se pustili do pátrání po pohřešovaných. Skalní sesuv za sebou nechal děsivou spoušť. Některé obydlené domy obklopila masa bahna a kamení ze všech stran.

Policie uzavřela vzdušný prostor v okruhu pěti kilometrů nad oblastí, aby ho měli plně k dispozici záchranáři. Mezi nezvěstnými je i rakouský manželský pár. Podle švýcarských médií je jen malá šance, že se někdo najde živý.

Byly to čtyři miliony kubíků. Na stupnici Richterovy škály to způsobilo otřesy o síle tří stupňů. Dovedete si asi představit, jak velká masa se musela utrhnout, aby způsobila takové zemětřesení," řekl policejní velitel Andrea Mittneo.

Skalní sesuv obyvatelé kantonu Graubünden zažili už v roce 2011. Byl menší, než ten středeční a zastavil se v neosídleném údolí. Poté úřady zavedly automatický alarm, který pak ve středu v půl desáté ráno na sesuv upozornil. Přes sto obyvatel tak mělo čas se evakuovat. Přenocovali v hotelích a v domácnostech, které jim nabídly přístřeší.

"Lidé odešli okamžitě, všechno museli nechat doma. Nic si nevzali, protože si mysleli, že se brzy vrátí. Nikdo nečekal takovou katastrofu," řekla Simona Rauchová, ministrantka v jednom z kostelů. 

V pátek ráno se první z nich mohli vrátit domů. Sesuv způsobilo tání zmrzlé půdy a tlak vody, který uvolnil skály. Poslední podobná tragédie zasáhla Švýcarsko před 3 lety. Sesuv tehdy zabil 2 lidi, 4 lidé byli zraněni. 

 


V průběhu pátku je hlášen další masivní pohyb trosek a bahnotoky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty