TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.08.2017 10:03:37

Je to policejní provokace, brání Babiše Zeman! Policie mluví jinak


Prezident Miloš Zeman je přesvědčený, že načasování policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo je víc než podezřelé. Prohlásil, že jde o policejní provokaci a vyšetřovací orgány mohly být zneužity k politickým účelům. To vyšetřovatelé ale zásadně odmítají.

Kauza Čapí hnízdo vzbuzuje mezi politiky velké emoce a to dokonce i u hlavy státu. Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov upozornil na nanejvýš podezřelé načasování žádosti policie o trestní stíhání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

"To, že ji (žádost) datuje dva měsíce před volbami, ve mně budí podezření, že se jedná o zneužití policie pro politické účely,“ řekl prezident s tím, že policie měla případ řešit už před rokem či třemi.

"Chci věřit, že ta policejní provokace není jen posledním pokusem zvrátit volební preference,” dodal Zeman. Celou záležitost pak přirovnal k takzvané Kubiceho zprávě, kauze Budišov nebo obvinění spojenému s kauzou exšéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nečasové.

Zeman zdůraznil, že je důležité dodržovat presumpci neviny. "Je třeba na každého obviněného nahlížet, jako by nebyl vinen, dokud nezazní pravomocný rozsudek,” prohlásil s odkazem na případ Věry Jourové, která měla chtít ve vězení spáchat sebevraždu. "Naštěstí tomu tak nebylo a dnes z ní máme schopnou eurokomisařku,” dodal.

Policie dál vinu zásadně odmítá, ke slovům prezidenta se odmítla zvlášť vyjadřovat.  "Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy nebude v souvislosti s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo komentovat výroky a názory jednotlivců ani se vyjadřovat ke spekulacím v médiích či na sociálních sítích," sdělila TN.cz mluvčí policie Andrea Zoulová s tím, že vedení pražské policie nemá důvod na svých předchozích stanoviscích cokoli měnit.

Šéf krajského ředitelství policie Miloš Trojánek už dříve prohlásil, že ho nepříjemně překvapila snaha některých osob prostřednictvím médií zdiskreditovat a znevěrohodnit osobu vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo. "Proti tvrzením, že pražská policie v této věci pracuje na jakousi politickou objednávku, se důrazně ohrazuji. Policisté krajského ředitelství, v jehož čele stojím, byli a jsou apolitičtí a řídí se výhradně zákony této země," uvedl.

A zastal se i vyšetřovatele, jehož postupy a důvěryhodnost zpochybnil i sám Andrej Babiš. "Kategoricky odmítám spekulace o jakémsi načasování a snaze o ovlivnění výsledků nadcházejících voleb. Vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo patří mezi nejzkušenější pracovníky odboru hospodářské kriminality. Osobně si ho za jeho profesionalitu a vysoké pracovní nasazení nesmírně vážím a má mou plnou důvěru,“ dodal Trojánek.

Žádost policie souvisí s údajným zneužitím dotace na farmu Čapí hnízdo ve výši 50 milionů korun. O tu bylo zažádáno v roce 2009, kdy byl Babiš majitelem Agrofertu a Faltýnek členem představenstva. Peníze, které luxusní resort získal, měly být určeny pro malé a střední podniky.

<br>

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688