JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Dluhopisy  |  24.08.2017 16:32:52

Přepočet limitu milion euro pro podlimitní veřejnou nabídku dluhopisů

V rámci veřejné nabídky investičních cenných papírů vyvstala v praxi otázka z jakého kurzu EUR/CZK bychom měli vycházet při přepočtu objemu veřejné podlimitní nabídky cenných papírů?

Česká národní banka (ČNB) se k problematice staví následovně: pro zjištění odpovídající částky v cizí měně se použije kurz devizového trhu vyhlašovaný ČNB a který je pravidelně uveřejňován na jejich webových stránkách www.cnb.cz. Obdobně se z tohoto kurzu vydáveného ČNB vychází např. při oceňování majetku podle zákona č. 563/1991, o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů nebo podle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, ve znění pozdějších předpisů.

Pokud jde o veřejné nabízení cenných papírů s využitím některé z výjimek podle § 34 odst. 4 písm. g) ZPKT, tedy nabídek bez prospektu, bude se objem emise (např. dluhopisů) pro dodržení limitu 1 mil. EUR po celou dobu veřejné nabídky přepočítávat aktuálním denním kurzem ČNB. Vzhledem k možné změně kurzu v průběhu nabídky cenných papírů je vhodné nastavit parametry objemu nabídky již na začátku tak, aby celkový objem nabízených cenných papírů nepřekročil po přepočtu kurzem ČNB ekvivalent 1 mil. EUR. Pokud v průběhu veřejné nabídky bude limit 1 milionu EUR překročen, musí emitent uveřejnit prospekt cenného papíru schválený ČNB.

Lze důvodně předpokládat, že dřív nebo později začne česká koruna vůči euru i významně posilovat. Pokud tedy emitent vydá dnes emisi dluhopisů v objemu např. 26 mil a hodlá ji nabízet např. rok, riskuje při posílení koruny pod 26 za euro porušení pravidel podlimitní veřejné nabídky dluhopisů a pokutu od ČNB. Emitentům tedy doporučujeme nejít na horní hranici limitu, ale spíše si nechat bezpečný odstup (např. objem 24 mil ).   

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na:www.akschejbal.cz/






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688