Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  27.08.2017 09:06:14

Italská ekonomika by s paralelní měnou silně akcelerovala


V Itálii v poslední době sílí a získává stále větší podporu myšlenka zřízení paralelní měny, jež by byla funkční spolu s eurem s cílem podpořit růst ekonomiky. Tuto myšlenku podporuje především bývalý premiér Silvio Berlusconi a některé další spíše menší strany, které postupně získávají stále větší podporu voličů.

Podle analytiků je myšlenka paralelní měny lákavá, protože by mohla doslova "odzátkovat" nemalý potenciál růstu italské ekonomiky, který pod podmínkami jednotné evropské měny jen obtížně hledá prostor pro své projevení. Země by si uchovala některé výhody plynoucí z přístupu k jednotné měně a zároveň by paralelní měna mohla pomoci překonat dlouholetou stagnaci. Podle kalkulací italská ekonomika od zavedení eura před 20 lety v podstatě v ročním vyjádření celou dobu pouze stagnovala. Pro srovnání průměrný růst Španělska od zavedení eura činil 1,08% ročně, Francie +0,84% a Německo +1,25%.
Nezaměstnanost v Itálii postoupila za stejnou dobu na 11% a je nejvyšší ze 3 největších unijních ekonomik, nezaměstnanost mládeže se posunula dokonce na 35%. Bankovní systém se dlouhodobě potácí na hraně kolapsu.

Podle dalších komentářů je nicméně myšlenka paralelní měny spíše teoretickým cvičením, které sice nabízí zajímavé benefity, ale v reálu v podstatě nemůže fungovat. Podle nich o novou měnu nebude zájem vzhledem k nejistému systému jejího používání a vzhledem k očekávanému silnému oslabení při jejím zavedení. Absence centrální banky, jež by měnu obsluhovala hovoří také proti a bez ní není pravděpodobné, že by se do systému zapojily banky.

Systém paralelní měny by mohl fungovat pouze s jasnou podporou státní kasy, která by za novou měnu zcela ručila. Očekává se, že nová měna by v podstatě ihned po svém zavedení silně devalvovala vůči původnímu euru, což by vytvořilo v podstatě ihned zásadní konkurenční výhodu oproti zbytku eurozóny, což by relativně rychle zajistilo obnovení růstu ekonomiky. v letech 1961 - 80 italská ekonomika rostla v průměru o 4,16% ročně, což výrazně překonávalo růst Německa či Francie.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688