Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  23.08.2017 11:53:16

Lidé se rekordně zadlužují, vyšší úroky budou pro řadu rodin likvidační

Velmi nízké úrokové sazby dnes více nahrávají dlužníkům než těm, kteří si spoří. Jenže zvyšování sazeb ze strany České národní banky (ČNB) může poměr sil rychle otočit a z levné půjčky se snadno stane noční můra.

 Zadlužení domácností na konci prvního čtvrtletí 2017 poprvé překročilo dva biliony korun. Meziročně dluh vzrostl o 162 miliard korun a na každého obyvatele Česka tak hypoteticky připadá dlužná částka 190 476 . Nejčastěji si půjčujeme na bydlení. Přibývá ale i těch, kteří si půjčují na různé volnočasové aktivity včetně dovolené, a každý osmý půjčku nezvládne. Problémy se splácením mají hlavně lidé od 15 do 24 let. Vyšší sazby však mohou přinést velké problémy i ostatním skupinám, jako jsou rodiny s dětmi a senioři.

Celková zapůjčená částka na bydlení dosáhla výše 1,6 bilionu korun. Jen vloni si lidé sjednali více než 114 tisíc hypotečních úvěrů za 225,8 miliardy korun, dalších 47,9 miliardy si půjčili u stavebních spořitelen. Stavební spořitelny přitom letos očekávají další až desetiprocentní nárůst zájmů o úvěry, kvůli omezování a zpřísňování hypoték ze strany ČNB.

Ceny bytů v Česku přitom prudce rostou, dokonce nejrychleji v Evropě. ČNB má proto důvodné obavy z možného přehřátí realitního trhu. To může v případě útlumu ekonomiky a zvýšení nezaměstnanosti nebo právě při zvyšování úroků znamenat pro mnoho domácností, a teoreticky i některé banky, skutečnou pohromu.

Průměrná výše hypotéky činí přes dva milióny korun. Pokud si ji rozložíme na dvacet let, při úrokové sazbě dvě procenta je splátka 10 118 korun měsíčně. Dlouhodobý průměr úrokových sazeb se ale blíží pěti procentům. Pokud se sazby vrátí na tuto úroveň, pak lidé budou splácet o více než tři tisíce korun více, což pro řadu z nich bude neúnosné. Někteří majitelé hypoték pak budou muset „své“ byty prodat, často pod cenou. To vytvoří zajímavou příležitost pro ty, kteří budou mít dost prostředků zlevněné nemovitosti převzít.

Pro všechny, kteří dnes mají hypotéku nebo jiný druh půjčky, je proto důležitější než kdy dříve, chytře vytvořená rezerva. Jedním z nejlepších prostředků pro zajištění hypotečního úvěru je zlato. Je to protikrizové aktivum, které významně zhodnocuje v případě nestability, vysoké inflace, a dokonce i při poklesu cen nemovitostí. Rezervu do zlata lze navíc vytvářet postupně prostřednictvím pravidelného spoření, díky kterému se cena kovu průměruje.  Naspořené prostředky můžeme později použít při navýšení splátky, ztrátě zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci. Umožní nám předčasně splatit hypoteční úvěr nebo ho dozajistit v případě poklesu ceny nemovitostí. A pokud žádný z těchto scénářů nenastane, zůstane nám rezerva pro další období a investiční příležitosti či pro odchod do důchodu. Nadto máme své úspory po celou dobu skvěle chráněné proti inflaci.

Pavel Ryba

Pavel Ryba

Obchodní ředitel GOLDEN GATE CZ a.s. je jedním ze zakladatelů společnosti. Obchodu se věnuje více než deset let a má rozsáhlé zkušenosti z investičního poradenství. Zlato je podle něj cestou ke svobodě a nezávislosti.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

GOLDEN GATE CZ a.s.

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. je lídrem na trhu spoření do fyzického zlata a stříbra v Česku. Byla založena s cílem učinit z fyzického zlata a stříbra investici dostupnou široké veřejnosti. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. Zajišťuje také zpětný odkup kovů a poskytuje komplexní poradenství v této oblasti. K 31. 12. 2016 přesáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti částku 8,2 miliardy Kč. Více informací na www.goldengate.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688