Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  23.08.2017 06:27:44

4 největší hříchy, kterých se často dopouštíme na svých penězích

A ony nám to poté vrací tak, že se nezhodnocují podle našich představ…

1.      Ignorování inflace

Inflace bohužel není na výpise z bankovního účtu či spořicího účtu vidět. Ukusuje totiž z tzv. reálné hodnoty peněz, zatímco my úspory často počítáme v tzv. nominální hodnotě. V případě, že jste si letos v lednu vložili na spořicí účet částku 200 000 úrokovou sazbou 0,8 %, tak na konci tohoto roku sice uvidíte na výpis úrok před zdaněním 1 600 , inflace však mezitím z Vašich úspor ukrojila 3 400 (při roční míře inflace 1,7 %), tj. reálně jste 1 800 v mínusu. Platí přitom, že úrokové sazby na bankovních účet, spořicích účtech a termínovaných vkladech s krátkou splatností překonávají inflace jen zřídka. Určitě by bylo zajímavé vidět, jak by se změnili spořicí návyky obyvatel České republiky v případě, kdy by jim banky na výpisech ukazovaly vývoj reálné hodnoty peněz.  

2.      „Sázky na jistotu“

Náš mozek je naprogramován tak, že riziku ztráty dává mnohem větší váhu než potenciálu, viz infografika níže. Jistota postupných malých ztrát je pro nás v tomto případě lepší než potenciál vyššího zhodnocení při určité míře rizika. Co to má za následek? Obrovský objem vkladů na spořicích účtech, bankovních účtech, terminovaných vkladech, peněz „ve slamníku“. I když tušíme, že ukládat velkou část peněz do těchto produktů není ideální, děláme to „pro jistotu“ a to je chyba.

 

 

Zdroj: Wikipedia

 

Pokud si dáváte peníze bokem za účelem, že je vyberete v řádu několika let, je vhodnější strategií vložit část peněz do produktů, které jsou určeny právě pro tzv. dlouhé peníze, tj. termínované vklady s delší dobou splatnosti, smíšené podílové fondy, dluhopisové podílové fondy apod. A ano, část peněz mít „pro jistotu“ uloženu na spořicích či bankovních účtech.    

3.      Špatné „porcování“ mamuta

„Halíře dělají talíře“, říká se. Výměnou telefonního operátora, dodavatele plynu, elektřiny či internetu lze ušetřit několik set korun měsíčně. Pokud si tyto peníze budete dávat stranou reálným zhodnocením 2 % p. a. (tj. zhodnocení nad rámec inflace), za necelé roky byste měli našetřeno více než 10 000 , za 5 let pak přes 30 000 , za 10 let téměř 70 000 a za 15 let přes 100 000 . Ano, 15 let je dlouhá doba. Tato léta však uplynou tak jako tak, Vy můžete změnit „pouze“ to, jaká bude Vaše finanční situace na konci tohoto období. Odevzdáte tyto peníze bez užitku dodavatelům služeb, nebo je zhodnotíte a na konci tak budete mít peníze na nový nábytek, lepší rodinnou dovolenou či starší automobil.

4.      Ignorování dlouhodobých cílů

  Produkty pro tzv. dlouhé peníze ztrácí zčásti svoji „moc“ v případě, že se rozhodnete je využívat na základě krátkodobých trendů. Ať už jde o jednorázovou investici do akcií v době, kdy se akciové trhy nachází na historických rekordech, koupi nemovitosti v době, kdy se čím dál častěji píše o nemovitostní bublině apod. A na druhou stranu, viděl jsem spoustu lidí, kteří prodávali své investice do podílových fondů pár dnů po prvních poklesech na burzách. Takto dlouhodobé finanční produkty nefungují a fungovat nebudou. Nevýhodou je, že hodnota Vašich peněz v nich může časem kolísat, v tomto případě je však nutné vytrvat a právě naopak, místo zbrklého odprodeje spíše využit příležitost k levnému nákupu.



Přečtěte si také:

05.03.2024Která pojištění se často podceňují? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
11.07.20224 chyby, které investory připravují o peníze Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
18.11.20215 zlozvyků, kterých se dopouštíme při nabíjení smartphonů Tisková zpráva (Tisková zpráva)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688