Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.08.2017 09:18:48

Rozbřesk: Startuje týden měkkých dat a velkých slov centrálních bankéřů

Jackson Hole, malé městečko ve Wyomingu má tento týden šanci dostat se do centra pozornosti světových médií hned dvakrát. Nejprve poněkud symbolickým zatměním slunce, k němuž má dojít už dnes, a pak hned ve čtvrtek, kdy tam startuje další pravidelné setkání centrálních bankéřů. V minulosti se na tomto summitu oznamovaly velké plány měnové politiky Fedu i ECB v podobě tzv. kvantitativního uvolňování. Ale jestli bude stejně důležité jako v minulosti, nebo alespoň stejně zajímavé jako zatmění, se teprve uvidí.

Nechme se (ne)překvapit, zda například Mario Draghi ozřejmí konec masivního tisku nových eur, kterými ECB luxuje dluhopisové trhy zemí eurozóny, nebo zda si tento záměr z obav ze silného eura nechá raději na později…, nejlépe až po německých volbách. A stejně tak, jestli třeba Fed navnadí dosud skeptické finanční trhy na rychlejší růst úrokových sazeb. A rovněž zde je také pravděpodobnější, že nikoliv. Na programu je QT (kvantitativní utahování), a tak o napětí na dluhopisových trzích může být postaráno i bez vyšších sazeb Fedu. Připomeňme, že skeptické trhy od Fedu čekají do konce příštího roku jen jedno zvýšení sazeb.

Ještě než se pozornost médií přesune od slunce k centrálním bankéřům, čeká finanční trhy nadílka docela zajímavých dat. Už v úterý mezi ně budou patřit první odhady indexů nákupních manažerů v eurozóně. Trhy sází na podobně vysoký výsledek jako minule, takže by se opět mohla potvrdit po letech velmi slušná kondice ekonomik zemí eurozóny, která dokonce alespoň co do rychlosti předčí tu americkou. Další měkká data přijdou na řadu ve čtvrtek v podobě amerického ISM a pak zejména v pátek, kdy dojde i na Ifo. Pokud dojde na tržní očekávání trhů, nepůjde sice o další rekord v řadě, ale výsledek může být dostatečně silný na to, aby euru dodal další sílu. Ale to bude až v pátek, kdy pozornost trhů začnou „rozptylovat“ centrální bankéři v Jackson Hole.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se během pátečního odpoledne dostala chvíli nad hranici 26,10 EUR/CZK, ale později se opět začala vracet k silnějším úrovním. Silná data o HDP z minulého týdne mohla navnadit na dřívější zvýšení úrokových sazeb ČNB, ale současně vytvářejí příležitosti i pro sklizeň těch, kteří do koruny naskočili před koncem intervenčního režimu. Navíc, jak to bude s českými sazbami, není až tak jasné, protože načasování jejich dalšího růstu souvisí i s politikou ECB. Přece jen jde „také“ o úrokový diferenciál. A co asi ECB chystá, snad alespoň trochu naznačí Jackson Hole.

EURUSD + zahraniční FX

Euro v pátek na páru s dolarem rostlo po většinu dne o zhruba 0,2 procenta na 1,1750 EUR/USD, později však růst zmírnilo a v podvečer byl kurz na 1,1735 EUR/USD.

Lepší než očekávaný index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity pomohl dolaru hlavně na páru s librou. Proti euru libra začala odpoledne oslabovat a v podvečer už ztrácela 0,3 procenta na 1,0943 GBP/EUR.

Tento týden eurodolar sleduje zveřejnění některých zajímavých čísel (bleskové odhady podnikatelských nálad), hlavní událost v podobě setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole je ale v plánu až na konec týdne. Pozornost se soustředí především na prezidenta ECB Draghiho, neboť by ještě před zasedáním v září mohl naznačit, jak na tom ECB je s ústupem od QE.

Ropa

Cena ropy Brent v pátek poskočila vzhůru asi o 3 %, částečně asi i pod dojmem z nejvýznamnějšího ochlazení aktivity amerických producentů od ledna. Zde je však na místě připomenout, že aktivita reaguje na vývoj cen se zpožděním, takže mírný pokles neříká nic nového ohledně současné situace na trhu.

Zajímavějším signálem je spíše lehce negativní sklon krátkého konce forwardové křivky kontraktů na ropu Brent, který signalizuje utahující se fyzický trh s ropou.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688