Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  18.08.2017 14:43:53

Terorismus ve Španělsku sráží evropské akcie. Ztráty snad budou krátkodobé


Evropské akcie kvůli teroristům, kteří udeřili včera ve Španělsku, oslabují. A největší ztráty během dne vykazovaly akcie evropských leteckých společností a cestovních kanceláří. Souhrnný akciový index sektoru před polednem odepisoval zhruba 1,4 procenta. Akcie aerolinek měly ale ztráty mnohem vyšší. Easyjet, Ryanair, vlastník British Airways IAG a Lufthansa, stejně jako španělská AENA, odepisovaly ztráty, které se pohybovaly kolem dvou až tři procent.

Kromě výše popsaných leteckých společností, krvácely během pátku především akcie španělských firem. Španělská letecká společnost Aena klesla během obchodování až o 2 procenta. Výprodej akcií firem z odvětví cestovního ruchu se pak rozšířil i do dalších oblastí, takže panevropský index STOXX 600 ještě dopoledne ztrácel kolem 0,9 procenta. Aktuální výsledky jsou sice o poznání lepší, když například akcie společnosti Lufthansa se po poledni dostaly ze ztrát a aktuálně ve Frankfurtu přidávají 0,20 %.

Ztráty akcií španělských společností přesahovaly jedno procento a více než dvě procenta odepisovaly akcie cestovní kanceláře Thomas Cook. Ztrátám ale neunikly ani akcie hotelových řetězců Accor, InterContinental a Melia Hotels. Samotný španělský akciový trh dnes podle hlavního indexu IBEX odepisoval asi 1,5 procenta, později ztráty zmírnil zhruba na procento.

A důvod nečekaného výplachu? V centru Barcelony ve čtvrtek najel mladý Maročan dodávkou do lidí na rušné pěší zóně, která je oblíbeným turistickým místem. Zemřelo 13 lidí a více než stovka jich utrpěla zranění. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. „Jak jsme v posledních letech v Evropě viděli, tato zvěrstva ovlivňují cestovní ruch a dopadají na příjmy leteckých společností," uvedl analytik společnosti ETX Capital Neil Wilson.

Teroristický útok v Barceloně vzhledem k časovému posunu stačil už ve čtvrtek ovlivnit obchodování na americkém kontinentě. Oslabovaly tak akcie leteckých společností jako je JetBlue nebo Delta Air Lines, a stejně tak i hotelových řetězců. Útok teroristů s lidskými oběťmi ale nepřichází pro investice v dobrý čas. Výsledková sezóna za 2. čtvrtletí se v Evropě blíží k závěru. Dosud zveřejnilo svá čísla hospodaření 86 procent firem. Asi 60 procent z nich porazilo nebo splnilo očekávání analytiků a odhady výnosů vykazovaly rostoucí trend. Nezbývá proto věřit, že ztráty akcií jsou jen krátkodobým výkyvem.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688