TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  16.08.2017 16:02:55

Chorvatsko má problémy s turisty, hrozí totální kolaps!


Za 6 let stoupl počet turistů, kteří navštíví Chorvatsko, o polovinu. Odborníci ale varují, že země není na další takový nárůst připravena. Pokud se nic nezmění, chorvatskému pobřeží hrozí kolapsy elektrické sítě a kanalizace. Dostat se do letovisk bude kvůli nedostatečné kapacitě silnic velký problém.

Chorvati se snaží problém řešit. Starosta Dubrovníku Mato Frankovič už ohlásil program na obnovu elektrické sítě. "Historické jádro (města, pozn. red.) má špatné elektrické rozvody. Byly tu už před válkou. Takže tu každý den hrozí, že se něco stane," citoval web Dnevnik.hr starostu Frankoviče.

Připomíná, že zatímco v roce 2010 Chorvatsko navštívilo 10 milionů 600 tisíc turistů, vloni to bylo 16 milionů 300 tisíc a letos očekávají Chorvaté nový rekord. Zatímco si ale ti, kteří pracují v turistickém tuchu, mnou ruce, ostatní na růst počtu návštěvníků koukají s obavami.

"Něco se musí změnit, protože ten růst počtu turistů představuje stoupající riziko. Myslím, že kvůli tomu budeme stagnovat. Takhle to dál nejde," řekl Dnevniku obyvatel turisty oblíbeného Dubrovníku Josip.

Problémy mají hlavně malé obce a městečka na pobřeží, kde se během sezóny počet obyvatel i zpětinásobí. Silnice takový nápor nezvládají, na cestě mezi Splitem a Omišem řidiči víc času stráví čekáním v koloně než jízdou.

Místní proto žádají, aby developeři přibrzdili s výstavbou nových hotelových komplexů. Kromě elektrické sítě potřebuje rekonstrukci také vodovodní síť a hlavně kanalizace. Některé turisty oblíbené ostrovy ani vlastní kanalizaci nemají.

Že infrastruktura nezvládá nárůst počtu turistů, ví Chorvaté už nejméně čtyři roky. Varování před nedostatečnou infrastrukturou obsahuje už strategie rozvoje turismu z roku 2013. Od té doby se ale situace jen zhoršuje a v příštích letech hrozí, že turisté budou během dovolené zažívat výpadky elektřiny, vytékající toalety a mnohahodinové zácpy na silnicích.

<br>

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688