Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  16.08.2017 11:24:46

Ceny v zemědělství si drží dvouciferné tempo

Ceny průmyslových výrobců v červenci pokračovaly ve zpomalování své dynamiky. Za tímto vývojem stál především pokles cen ropy. V nadcházejících měsících však očekáváme, že ceny v průmyslu začnou opět růst. Ceny zemědělských výrobců si i v červenci v meziročním srovnání udržely dvouciferné tempo růstu. Mírně začínají růst i ceny stavebních prací. Těm by do budoucna měly směrem nahoru pomoci rozjíždějící se infrastrukturní projekty a oživení pozemního stavitelství.

Ceny v průmyslu se v červenci snížily o 0,2 % m/m a v meziročním vyjádření jejich dynamika zpomalila z červnových 1,3 % na 1,1 %. Za zpomalením dynamiky jsou z velké části ceny komodit, zejména ropy. K poklesu došlo u cen chemických látek a výrobků, těžby a dobývání, dopravních prostředků, snížily se ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny potravinářských výrobků šly v červenci naopak směrem nahoru.

Ceny zemědělských výrobců se v meziměsíčním srovnání snížily v červenci o 0,7 %, v meziročním srovnání však stále rostou dvouciferným tempem (13,0 %). Mírně vzrostly ceny stavebních prací, které přidaly 0,1 % m/m a 1,6 % y/y. Ceny tržních služeb se naopak o 0,8 % m/m snížily.

Ceny průmyslových výrobců budou v nejbližších měsících pravděpodobně růst. Napovídá tomu vývoj cen ropy na světových trzích. Severomořská ropa Brent se v červenci obchodovala za průměrných 49 dolarů za barel, zatímco její současná cena se pohybuje kolem 51 dolarů. Oživená světová poptávka navíc naznačuje její další růst. Ceny zemědělských výrobců si své dvouciferné tempo růstu ve srovnání s minulým rokem pravděpodobně ještě udrží. Napovídá tomu poslední vývoj cen živočišných výrobků. Pro růst cen rostlinných výrobků hovoří odhady letošní sklizně, která zřejmě dopadne mnohem hůře, než v loňském roce.

Inflační tlaky v domácí ekonomice budou tedy spíše sílit než slábnout. Přestože vzhledem k poslední prognóze z dílny z ČNB je náš výhled na listopadové zvýšení úrokových sazeb ohrožen, do budoucna bude muset centrální banka inflační tlaky krotit. V příštím roce očekáváme, že bude muset úrokové sazby zvednout dokonce třikrát.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688