Eklektický interiér: Harmonie se špetkou chaosu

 

Eklektickým lze nazvat toho, kdo si vybírá to nejlepší, což je naprosto přesná charakteristika. V rámci tohoto stylu je zcela normální mísit vlivy a vlastnosti různých interiérových stylů a trendů: principem je skloubit to nejlepší od každého z nich.

 Na první pohled by se mohlo zdát, že kombinace řady různých stylů a prvků musí nevyhnutelně skončit totálním zmatkem. Pokud si však dáte práci a nepřekročíte hranici dělící kontrast a chaos, nemusíte se obávat. Stačí jednotlivé prvky kombinovat s citem a celkový dojem bude rázem příjemný a překvapivý.

 BARVY DLE LIBOSTI


Klíčem k eklektickému stylu jsou bezesporu barvy: vlastně zde máte při jejich volbě naprosto volnou ruku. Kombinujte bujné citrusové odstíny s klidnějšími pastelovými, míchejte nejrůznější druhy zelené nebo se držte klidného černého a bílého podkladu, který tu a tam oživíte barevným akcentem. Mějte při tom na paměti jediné: u tohoto stylu je základem intenzita. Uměřenost zde opravdu není na místě.

V rámci eklektického přístupu je možné vše, barevná paleta ale musí držet pohromadě. Proto je vhodné využívat menšího množství výrazných odstínů a vzorů, které do vašeho domova vnesou dostatek vzrušení a zároveň nebudou příliš dotěrné. Další rozměr prostoru dodá kombinace různých povrchů od vysokého lesku až po hluboký mat.

 




























CHARAKTER VYCHÁZÍ Z TEXTURY

Charakteristickou hloubku propůjčuje eklektickému interiéru textura. Platí to zejména o podlaze, která tvoří základ každého prostoru. Skvělou volbu zde proto představuje podlaha vyzařující opravdovost. Zvolíte-li dřevo, pak je ideální vzhled imitující renovovaná historická prkna. Mezi podlahami Quick-Step najdete dekory s ošoupanými hranami, prasklinami nebo stopami po řezání a s nerovnoměrnou barevností – všechny tyto efekty přispívají k jedinečnému dojmu.

V rámci tohoto stylu lze autentické materiály snadno kombinovat s hladkými a moderními, jako třeba betonem. Konkrétní kombinace materiálů je zcela subjektivní záležitost, představuje nicméně esenci jakéhokoli eklektického interiéru hodného toho jména.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




ODVÁŽNÝ NÁBYTEK

Můžete zde sáhnout rovněž po eklektickém výběru nábytku a doplňků: sisal v kombinaci s plexisklem, porcelán vedle kovu nebo třeba kůže a juta. Nikdy přitom nezapomínejte na to, že nejlépe obvykle působí výrazné kontrasty.

Eklektický přístup nepochybně vyžaduje větší míru odvahy než prostá volba konkrétního stylu. Moderní vzhled mívá často navrch, avšak prostřednictvím kombinování a ladění řady různých stylů můžete dosáhnout atraktivní směsi nového a starého, která v sobě obsáhne vlivy z nejrůznějších koutů světa,“ vysvětluje designér Jaroslav Kašpar ze studia Duoton.

  

Tento heterogenní přístup je obzvláště důležitý při výběru nábytku a doplňků. Základní myšlenkou je zde prostřídat historické kousky, současné umění, kuriozity a starožitnosti, jedinečné úlovky i suvenýry z celého světa. Stejně jako u stylu Bric- a-brac jsou i zde zásadní klasické designové kousky.

Quick-Step

Značka Quick-Step navrhuje a vyrábí širokou řadu laminátových, dřevěných a vinylových podlah, které se vyznačují svojí špičkovou kvalitou, snadnou instalací a ještě snadnější údržbou. Proslavila se zejména svým patentovaným instalačním systémem Uniclic®, který funguje zcela bez použití lepidla. Podlahy Quick-Step jsou skutečně univerzální, takže je můžete položit v celém domě. Díky širokému výběru dekorů a stylů, od klasických po módní, se najde ta pravá podlaha do každé místnosti ve vašem domě nebo bytě.

Více informací na:www.quick-step.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky