Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.08.2017 09:00:00

Proč nemají mileniáni rádi akcie a preferují nemovitosti?


Býčí trh už trvá devátým rokem, ale individuální investoři a zejména mileniáni o akcie stále zájem nejeví. Podle posledního průzkumu od Bankrate je pro 28 % dospělých v USA nejlepší investicí nákup realit, pouze 17 % z nich preferuje akcie. Hotovosti jako dlouhodobé investici pak dává přednost 23 % z nich. Průzkum je prováděn mezi tisícovkou respondentů a i během posledních pěti let naznačoval, že akcie nejsou oblíbenou třídou investičních aktiv, píše server Barrons.

Akcie jsou ještě méně populární u generace mileniánů. Pouze 13 % z nich uvedlo, že by své peníze vložilo do akcií. Reality naopak preferuje 30 % z nich a stejný podíl by zvolil hotovost. A celých 17 % by dokonce zvolilo zlato. Jejich prarodiče z generace babyboomu mají investiční postoje značně rozdílné. Pro ně jsou akcie hned na druhém místě, před ně se dostávají pouze nemovitosti.

Celková obliba nemovitostí je poněkud matoucí s ohledem na reálný vývoj zobrazený daty. Během posledních pěti let si totiž akciový index S&P 500 připsal 75 %, ale index cen nemovitostí Case-Schiller National Home Price Index jen polovinu. Podle studie od London Business School generoval trh s bydlením od roku 1900 do roku 2011 roční reálnou návratnost pohybující se kolem 1,3 %, akcie se mohou pochlubit více než čtyřikrát vyšší návratností.

Je tedy zřejmé, že lidé se neřídí jen daty, ale velkou roli hraje psychologie. Takzvané behaviorální finance v této souvislosti hovoří o řadě anomálií, které pramení právě z naší psychologie. Ric Edelman z Edelman Financial Services poukazuje například na to, že nemovitosti jsou reálným aktivem, na které si lze doslova sáhnout a využívat je v dennodenním životě. Právě taková aktiva lidé často považují za bezpečnější, protože je mají přímo před očima. „Papírová“ aktiva jako akcie či obligace tento rys nemají až do chvíle, dokud je neprodáme a nedostaneme za ně hotovost.

Nemovitosti mohou také budit zdánlivý dojem menší volatility. I když se jejich ceny mohou prudce měnit, nejsou součástí našeho každodenního života tak, jako mohou být neustále se pohybující ceny akcií a jiných obchodovaných aktiv. Lidé také své investice vnímají prostřednictvím optiky vlastních zkušeností a makroekonomický pohled většinou nehraje takovou roli. Typický milenián, kterému je dvacet nebo třicet let, už zažil prasknutí internetové bubliny, finanční krizi a propad trhu z roku 2008.

Dá se tak říci, že celým životem mileniánů se prolínají finanční krize a jejich dopady. Považovat akciový trh za bezpečné místo tak zřejmě většina z nich může jen těžko. Opakem je v tomto ohledu generace babyboomu. Ta již vývoj na akciovém trhu vnímá 30 – 40 let, vedle krizí zažila dlouhá období růstu a celkově není na pohyby trhu tak citlivá. Edelman říká, že tito lidé vědí, že „pokud tomu dají čas, nakonec se vše spraví“. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:31  Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024 Patria (Patria Finance)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

26.12.2019Akcie lítosti a úlevy mileniánů Patria (Patria Finance)
08.06.2017Mladí nemají rádi Konzervativce, ale i volby Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
28.08.20159 důvodů, proč byste už nikdy neměli kupovat akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
14.04.2015Proč by small caps akcie neměly chybět ani ve vašem portfoliu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688