TNBiz (TN.cz)
11.08.2017 12:53:41

Českem se prohnaly silné bouřky, udeří další! Doprovodí je i vichřice

Silné bouřky znovu zasáhly především oblast Moravy a Slezska. V noci na pátek museli hasiči vyjíždět k desítkám událostí. Vítr lámal stromy, které poničily několik domů a aut. V pátek udeří další bouřky, bude foukat i vítr, který dosáhne síly vichřice.

Hasiči na východě republiky zažili další pernou noc. Prudké bouřky a silný vítr lámaly stromy a větve, které museli odklízet ze silnic i domů. Na několika místech poničil vichr střechy, ať už plechové nebo taškové.

 

V současnosti prší především na západě Česka, bouřky se ale postupně přesunou. V současnosti platí pro tuto oblast pouze výstraha před vysokými teplotami. Meteorologové ale očekávají, že bouřky znovu udeří.

Více: Zvlněné frontální rozhraní přináší vydatný déšť i silné bouřky, příští týden přechodně slunečno a teploty až ke 30°C. 

 

Čechy zasáhly bouřky pouze okrajově. V Pardubickém kraji museli hasiči v souvislosti s počasím vyjíždět k 93 událostem. Bouře postihly hlavně východní část regionu, Orlickoústecko a Svitavsko. Spadlý strom přerušil provoz na železniční trati Ústí nad Orlicí - Štíty.

Galerie: GALERIE: Bouřky se prohnaly Českem


Bouřky v ČR udeřily - 1


Bouřky v ČR udeřily - 3


Bouřky v ČR udeřily - 4


Bouřky v ČR udeřily - 5


Bouřky na jihu Moravy - 1


Bouřky na jihu Moravy - 2


Bouřky na jihu Moravy - 3


Bouřky na jihu Moravy - 4


Bouřky na jihu Moravy - 5


Bouřky se prohnaly Českem - 1


Bouřky se prohnaly Českem - 2


Bouřky se prohnaly Českem - 3


Bouřky se prohnaly Českem - 4


Bouřky se prohnaly Českem - 5


Bouřky se prohnaly Českem - 6


Bouřky se prohnaly Českem - 7


Bouřky se prohnaly Českem - 8


Bouřky se prohnaly Českem - 9


Bouřky se prohnaly Českem - 10


Bouřky se prohnaly Českem - 11


Bouřky se prohnaly Českem - 12


Bouřky se prohnaly Českem - 13


Bouřky se prohnaly Českem - 14

 

Na Vysočině zasahovali hasiči u více než 70 událostí, znovu k popadaným stromům. "Největšímu náporu událostí museli hasiči čelit od půlnoci do třetí hodiny v noci. S příchodem ranních hodin se situace začala postupně uklidňovat," informovala mluvčí hasičů Petra Musilová.

 

 

 

Nejhorší situace byla znovu na Moravě a ve Slezsku. Také v Olomouckém kraji lámal vítr stromy, naštěstí se nikomu nic nestalo. "Bouřky se naším krajem prohnaly ve dvou vlnách. V podvečer zasáhly zejména Přerovsko, v noci, těsně po půlnoci, udeřily bouřky na Šumpersku a Olomoucku," popsala mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

 

V Moravskoslezském kraji zasahovali hasiči především na Opavsku. "Opět šlo (v drtivé většině) o odstraňování nebezpečných stromů z nejrůznějších míst, kde se pohybují lidé," upřesnil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

 

 

 

Rekordní počet výjezdů zaregistrovali hasiči v Jihomoravském kraji. Od čtvrtečních 17:00 do pátečního rána zaznamenali kolem 330 výjezdů. Většina z nich se týkala popadaných stromů a poškozených střech.

 

Ve Zlínském kraji vyjížděli hasiči na 80 míst. Nejzávažnější byla situace v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku, kde vítr poškodil 15 střech rodinných domů a stromy přetrhly dráty elektrického napětí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty