Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.08.2017 10:44:00

ČNB: Napětí na trhu práce vede k rychlejšímu růstu mezd. Zároveň se přehřívá trh realit

Rostoucí napětí na trhu práce vede k rychlejšímu zvyšování mezd. Zároveň se v Česku přehřívá trh nemovitostí. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady České národní banky z 3. srpna. Centrální bankéři na něm rozhodli zvýšit úrokové sazby poprvé po více než devíti letech. Načasování a tempo budoucího zvyšování bude záležet na vývoji všech klíčových makroekonomických veličin, včetně kurzu koruny, stojí v dnes zveřejněném zápisu.

Členové bankovní rady se před více než dvěma týdny shodovali v pozitivním hodnocení současného vývoje tuzemské ekonomiky. Ta roste robustním tempem, zaměstnanost i míra participace dosahují nejvyšších hodnot v historii a jsou vysoké i v mezinárodním srovnání. Napětí na trhu práce se zvyšuje a vede k rychlejšímu zvyšování mezd. Současně dochází k přehřívání trhu nemovitostí a v ČNB se diskutovalo se o tom, proč se tento vývoj neodráží ve výraznějších inflačních tlacích. Většina členů rady se shodovala v tom, že i když domácí ekonomika působí směrem k vyšší inflaci, což se mimo jiné odráží v růstu jádrové inflace, vnější prostředí působí protiinflačně.

Kurz koruny vůči euru dle prognózy dále posílí. Na posílení bude působit pokračující reálná konvergence české ekonomiky k zemím eurozóny, kladný úrokový diferenciál vůči eurozóně a pokračující nákupy aktiv ze strany ECB. Prognóza kurzu ovšem nebere do úvahy, že posilování kurzu může být i v dalších čtvrtletích tlumeno tzv. překoupeností trhu.

„Vlivem uzavírání korunových pozic finančních investorů v podmínkách chybějící protistrany pro tyto obchody se kurz může v příštích čtvrtletích nacházet na slabších hodnotách oproti prognóze,“ stojí také v dnes zveřejněném zápisu.

ČNB zveřejnila Záznam z jednání bankovní rady ČNB dne 3. srpna 2017 https://t.co/iPV6LfWmql #bankovni_rada #CNB_cz

Česká národní banka (@CNB_cz) August 11, 2017

Bilance rizik stávající prognózy je mírně vychýlena proinflačním směrem a významným rizikem v tomto směru je pořád vývoj kurzu koruny. Rovněž padly zmínky o politicko-ekonomické nejistotě vývoje v EU a v dalších světových ekonomikách. Současný relativně příznivý zahraniční vývoj může být zranitelný, zaznělo také.

Bankovní rada na zasedání 3. srpna poprvé od února 2008 zvýšila úrokové sazby. Základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, rada jednomyslně zvýšila o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. Meziroční inflace byla v Česku v červenci na hodnotě 2,5 procenta, ukázala středeční data. ČNB po nich uvedla, že začátkem příštího roku se inflace sníží k 2procentnímu cíli ČNB. Na horizontu měnové politiky, tedy ve třetím a čtvrtém čtvrtletí 2018, se bude nacházet lehce pod cílem. Jádrová inflace se přitom bude pohybovat stabilně kolem 2 procent.

Zdroje: ČNB, ČTK

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688