Patria (Patria Finance)
Ze světa  |  10.08.2017 13:37:54

Čínská elita rozehrává svou "hru o trůny"

Dvakrát během desetiletky. Tak často probíhají personální „škatulata“ v nejmocnějším vládnoucím orgánu Číny. Letos je v sázce víc než jindy. Rezignuje pět ze sedmi členů Stálého výboru politbyra ústředního výboru Komunistické strany Číny, který v podstatě určuje dění v zemi. Čínská Hra o trůny začíná.

Obměna nejužšího vedení vládnoucí komunistické strany může být při pohledu zvnějšku zahalena tajemstvím. Nikde v čínských zákonech se na příklad neříká nic o tom, že ve výboru musí být zrovna aktuálních sedm křesel. Maximální věková hranice pro členství ve výboru – 68 let – není oficiální a nemusí být ani brána v potaz. Znám zatím není ani termín 19. sjezdu Komunistické strany Číny, kde budou jména vítězných kandidátů vyzrazena. Ví se ale, že to bude na podzim.

Změny na špičce čínské komunistické hierarchie je přesto dobré sledovat, připomíná podle americké CNBC Cheng Li z amerického analytického střediska Brookings Institution. Postavení Číny ve světě sílí a skladba nejvyššího orgánu by mohla mít globální dosah i z toho důvodu, že čínská ekonomika, která je druhou největší na světě, prochází dalekosáhlou reformou.

Kteří z kandidátů by podle expertů tedy mohli zabodovat?

Je to na příklad Li Čan-šu, který šéfuje centrální kanceláři čínské komunistické strany. Říká se o něm, že je pravou rukou prezidenta Si Ťin-pchinga. To je důležité. Právě úroveň osobních vztahů s prezidentem je tím, co může v zákulisních bojích rozhodnout o konečném výsledku. Roli ale kromě zkušeností hraje třeba i to, jak vlivné má člověk přímluvce. Blízko prezidentovi má prý i šéf ústředního orgánu pro politický výzkum Wang Chu-ning, který je rovněž expertem na americkou politiku. Další blízký spojenec současného prezidenta - Wang Čchi-šan – je hlavním architektem čínské kampaně proti korupci, věkově je ale na hranici. Oproti tomu nejmladším kandidátem je Chu Čchun-chua, stranický tajemník z Kuang-tungu. Říká se o něm, jeho hvězda teprve začíná zářit. Velmi vlivnou pozici má už nyní Liou Čchi-pao, nynější šéf oddělení propagandy, odkud bývají funkcionáři tradičně katapultováni výše.

Systém jedné strany a boj jejích frakcí

Handlování, kvůli kterému se straničtí lídři v létě sjíždějí do přímořského letoviska Pej-taj-che, by podle expertů mohlo probíhat do poslední chvíle. Většina záležitostí se ale rozhodne asi už tento měsíc. Pro prezidenta Sia je obměna špičkového vedení příležitostí, jak dosadit svoje věrné, a posílit tak svoje postavení.

A jak tento proces probíhá? Má se za to, že prezident, který je nejvýše postaveným členem stálého výboru, bude teď v čínském rezortu, ležícím zhruba 5,5 hodiny jízdy od hranice se Severní Koreou, jednat s dalšími komunistickými špičkami. Na základě tohoto pak zúží seznam vhodných kandidátů a bude o něm hovořit s nynějšími členy stálého výboru. Vynechat by podle nepsaných pravidel neměl ani minulé prezidenty.

Otevřené listiny: Problém

Procedura bude pokračovat na podzimním sjezdu. Straničtí delegáti (bude jich kolem 2 300) nejdříve vyberou členy ústředního výboru. Těch by mohlo být kolem 370, přičemž zhruba 200 z nich bude disponovat úplným hlasovacím právem. Právě ti budou o rozhodovat o politbyru a jeho vlivném stálém výboru.

„Hlasování“ ovšem podléhá přísné kontrole. V případě politbyra i stálého výboru navíc platí, že kandidátů je stejně jako obsazovaných míst, takže tento „seznam je v podstatě určen předem“, říká podle CNBC také expert na čínskou politiku Li z Brookings.

Zdroj: CNBC, www.cinsky.cz

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt 13:42  4/18/24 737AM ET Heads up. A Dense Fog Advisory is in effect until 10AM ET for the.. US National Weather Service (weather.gov)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688