Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  10.08.2017 09:32:51

Ranní zpráva z akciového trhu: Zisk Monety překonal očekávání trhu, úrokové výnosy však pokračují v propadu

Hlavní události

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie včera pokračovaly v negativní reakci na úterní tweety amerického prezidenta Trumpa, které naznačovaly možnost použití vojenské síly proti Severní Koreji. Příklon investorů k bezpečným aktivum však ke konci obchodování díky uklidňujícím vyjádřením ostatních členů americké vlády vyprchal a trhy dohnaly téměř všechny své předchozí ztráty. Index S&P 500 tak nakonec ztratil pouze do jedné desetiny procenta.

Asijské trhy pokračují ve výprodejích způsobených obavami z narůstajícího geopolitického napětí po slovních výhrůžkách mezi USA a Severní Koreou. Akciové indexy od Soulu přes Hongkong po Šanghaj oslabují kolem jednoho procenta. Australské akcie ztrácí do půl procenta. Nejmenší ztráty zaznamenávají japonské trhy, které včera uzavřely těsně pod svojí otevírací úrovní se ztrátou do jedné desetiny procenta.

Moneta Money Bank

Druhý kvartál nepřinesl zvrat v dlouhodobých trendech. Čistý úrokový i neúrokový výnos skončil pod naším i tržním očekáváním. Čistá úroková marže tak pokračovala v poklesu a ve druhém čtvrtletí dosáhla 4,7 %, zatímco my jsme očekávali 5,0 %. Bance se dařilo dále navyšovat objem poskytnutých úvěrů ve spotřebním i komerčním segmentu. Agresivní cenová politika a výrazný nárůst hypoték tak vysvětluje pokračující pokles čisté úrokové marže.

Celkové provozní výnosy a čistý zisk však výrazně překonaly očekávání trhu. Důvodem byl vývoj výnosu z finančních transakcí, v rámci kterého byl zaúčtován mimořádný prodej držených dluhopisů ve výši 343 mil. CZK. Provozní náklady dosáhly námi očekávané výše 1,146 mld. CZK. Čistý zisk tak celkově klesl pouze o 3,7 % y/y na 1,155 mld. CZK. Management zvýšil svůj celoroční odhad čistého zisku z 3,4 mld. CZK na 3,65 mld. CZK, v rámci kterého snížil i odhad nákladů na riziko na 60 až 70 bb z přechozích 80 až 90 bb. Moneta zároveň potvrdila svoji dividendovou politiku včetně výplaty části přebytečného kapitálu. Cíle pro kapitálové požadavky budou upraveny ve čtvrtém kvartále.

Dnešní výsledky s ohledem na výrazně vyšší čistý zisk a zlepšený celoroční výhled vnímáme mírně pozitivně. Akcie by tak mohly reagovat růstem.

Unipetrol

Generální ředitel Unipetrolu uvedl, že Spolana, kterou Unipetrol koupil ze skupiny PKN loni, bude potřebovat rozsáhlé investice. Očekává však, že se společnost dostane do zisku již letos. Konkrétní potřebu investic do Spolany však nespecifikoval. Unipetrol celkově plánuje během letošního a příštího roku investovat 16 mld. CZK.

Zprávu o výrazných investicích Unipetrolu hodnotíme pozitivně, neboť dokládá růst významu společnosti v rámci skupiny Unipetrol. Společnost Spolana je značně podinvestovaná a bude vyžadovat výrazné investice. Pokračující neochotu managementu upřesnit plán investic do Spolany a střednědobou strategii společnosti naopak hodnotím negativně. Vzhledem k tomu, že informace nepřináší nic zásadně nového, neočekáváme výrazný dopad do ceny akcií.

Autor: Richard Miřátský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688