Alojz Ryšavý (ALO diamonds)
Investice  |  10.08.2017 09:06:46

Největší těžař diamantů plánuje provozovat CO2 neutrální doly

 

Největší světový těžař diamantů De Beers chce do 5 let provozovat první doly na světě, které neprodukují oxid uhličitý. Na vývoji spolupracuje s uznávanými vědci. CO2 neutrální doly má zajistit kimberlitová hlušina, do které budou pouštěny všechny zplodiny vzniklé při těžbě diamantů. Podle Alojze Ryšavého, obchodníka s diamanty a majitele ALO diamonds, se musí provozovatel dolu vypořádat s vyšší finanční náročností této nové metody. Příliš vysoké náklady mohou být totiž důvodem pozastavení projektu.

 

Kimberlit váže uhlík

Hornina s názvem kimberlit je známa díky podzemním kimberlitovým komínům, které vznikly sopečnou činností a obsahují velké množství diamantů. Vědci se nyní snaží využít schopnosti kimberlitu vázat uhlík, a vytvořit tak CO2 neutrální doly, které by v tomto ohledu nezatěžovaly životní prostředí. Z historického pohledu jde o první takto rozsáhlý vědecký výzkum zaměřený tímto směrem. „Technologie na minerální karbonaci známe již nějakou dobu, zatím ale nebyly vyzkoušeny na kimberlitové rudě. Našim hlavním úkolem je modifikovat známé technologie tak, abychom získali maximálně efektivní a ekonomicky přijatelné řešení. Věříme, že se nám to podaří do pěti, maximálně deseti let,“ dodává Evelyn Mervinová, vedoucí projektu.

 

Revoluce v těžebním průmyslu

Vědci odhadují, že kimberlitová hlušina, která zůstane v okolí dolu po roční těžbě diamantů, má potenciál navázat emise, které vzniknou během 10leté těžby. Nově vytvořená technologie by podle vedení výzkumného projektu mohla být využita i při těžbě niklu a platiny. „Věříme, že náš výzkum bude úspěšný a že způsobí revoluci v celém těžebním průmyslu tím, že nebudeme zanechávat žádnou uhlíkovou stopu,“ dodává generální ředitel De Beers Bruce Cleaver.

 

Rozhodne i finanční náročnost

Minerální karbonace probíhá samovolně v přírodě. Horniny na povrchu Země reagují s oxidem uhličitým. Cílem probíhajícího výzkumu je maximální zefektivnění člověkem řízené karbonace na co nejvyšší úroveň. Aby se ale řešení v diamantovém těžebním průmyslu celoplošně rozšířilo, musí být jeho finanční náročnost přijatelná. „Peníze budou rozhodně hrát důležitou roli. Těžba diamantů je extrémně finančně náročná a ne každý diamantový důl je rentabilní,“ uvádí Alojz Ryšavý, který s diamanty obchoduje již více jak 20 let. Dále upřesňuje: „Jen přípravné práce před letošním otevřením nového diamantového dolu Gahcho Kué v Kanadě stály v přepočtu 19 miliard korun.“

ALO diamonds

je významná česká klenotnická společnost s nejširší maloobchodní sítí s diamantovými šperky v ČR a SR. Již od roku 1995 vyrábí oslnivé šperky s diamanty a barevnými drahokamy různých kolekcí a stylů v jednom z největších kreativních ateliérů ve střední Evropě. Jako první firma v ČR a na Slovensku začala v roce 1997 obchodovat na burzách v Antverpách, Hongkongu a Izraeli. ALO diamonds má v současné době pět luxusních prodejen v České republice a tři na Slovensku. V roce 2013 společnost zprovoznila butik ve floridském Miami a nyní otevírá luxusní prodejnu v texaském Houstonu.

Více informací na:www.alo.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688