Benzín v cizině zdražuje: kde natankujete nejlevněji

TNBiz, 10.8.2017

Snižování cen benzínu a nafty skončilo. Čerpací stanice začaly pohonné hmoty mírně zdražovat. Za litr paliva teď zaplatíme asi o patnáct haléřů více než v minulém týdnu. A podle odhadů bude zdražování ještě pokračovat.

Průměrná cena benzínu se pomalu přibližuje ke třiceti korunám za litr. Teď je na zhruba 29 korunách a 60 haléřích. Oproti začátku srpna si připlatíme o čtrnáct haléřů za litr. Nafta stojí necelých 29 korun, oproti minulému týdnu je dražší o 18 haléřů. A podle analytiků bude tento trend pokračovat.

"Nejvýš dva týdny očekáváme další mírný růst pohonných hmot, ten mírný růst by měl být v dosahu 10 až 15 haléřů na litr," myslí si analytik Boris Tomčiak.

Důvodem je zdražení ropy na světových trzích. Mohlo být ale hůř. Ceny nerostou prudce, protože česká koruna oproti americkému dolaru posiluje. "Když se podíváme na ten dlouhodobější vývoj, tak ceny pohonných hmot v ČR jsou stále velmi nízké, za poslední dva měsíce se ceny snížily přibližně jednu korunu na litr v případě benzínu i v případě nafty," dodává analytik.

Nejvíc peněz za tankování zaplatí řidiči v Praze, kde je benzín dražší oproti celorepublikovému průměru zhruba o 80 haléřů na litr. "Například v Německu jsou ceny benzínu až o pět, případně o šest korun vyšší oproti ČR, taktéž v Itálii jsou ceny vyšší - až o devět korun na litr," říká Tomčiak.

Naopak levnější pohonné hmoty než u nás mají v Polsku a Bulharsku, tam řidiči ušetří až tři koruny na litr. Na Slovensku si můžete levněji natankovat naftu. Benzín tam ale mají dražší, přibližně o dvě koruny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky