Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.08.2017 17:31:25

Přichází korekce cen nemovitostí, příčinou je Čína

Čínské peníze se stahují z realitních trhů od Londýna až po New York. Všechna významná hlavní města po celém světě by se měla připravit na pokles cen nemovitostí, protože Peking dokázal to, co se nepovedlo brexitu ani rostoucím sazbám. Čínská vláda totiž zavedla přísnější regulaci toku kapitálu a čínské investice do zahraničních nemovitostí by tak podle odhadů Morgan Stanley mohly letos klesnout o 84 % na 1,7 miliardy dolarů. Příští rok by pokles mohl dosáhnout 15 % a investice by klesly na 1,4 miliardy dolarů.

Čínské peníze začaly proudit na zahraniční trhy nemovitostí v roce 2013. Doma byla totiž cena pozemků vysoko a investoři se chtěli pojistit proti oslabujícímu renminbi. Lákadlem byla i vyšší očekávaná návratnost ve městech jako Sydney, kde byl rozdíl mezi výnosem z nájemného a výnosy vládních obligací vyšší. K tomu přidejme oslabující kurz libry po hlasování o brexitu. Nyní ale dochází k obratu a i když stále probíhají některé velké transakce, časy se mění.

Čína potřebuje zdroje pro svou Novou hedvábnou stezku a renminbi posiluje. Zdroje pro další nákupy realit v zahraničí tak vysychají. Peking v posledních měsících zpřísnil kontrolu nad odlivem kapitálu do jiných zemí a zaměřil se zejména na transakce, jako je nákup fotbalových klubů či luxusních hotelů. Jeho cílem jsou zejména ty nejaktivnější investoři jako Dalian Wanda Group Co., Anbang Insurance Group Co., HNA Group Co. a Fosun International.

Je tedy těžké představit si, že čínské nákupy zahraničních aktiv budou dál probíhat tempem, na které jsme si zvykli v posledních letech. Například v Londýně přitom čínský kapitál minulý rok financoval asi jednu čtvrtinu všech transakcí v oblasti komerčních nemovitostí. V USA je Čína druhým největším zahraničním investorem, před ní se nachází pouze Kanada. V Hong Kongu v roce 2017 nakoupili čínští investoři 80 % prodávané půdy. Některé čínské společnosti mají velký objem kapitálu zaparkovaného v zahraničí a tak mohou nakupovat i přesto, že vláda se snaží odliv kapitálu ze země značně omezit. Investoři by ale měli věnovat současným změnám v Číně a na realitních trzích velkou pozornost.

Následující obrázek ukazuje, že po překvapivé devalvaci kurzu renmninbi v roce 2015 a jeho následném oslabování došlo v letošním roce díky kontrole toku kapitálu k obratu a kurz čínské měny začal opět posilovat:

 

Autork: Nisha Gopalanová

(Zdroj: Bloomberg Gadfly)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688