STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  09.08.2017 15:00:10

Jak na optimální akciové portfolio?

Autor: Bc. Jiří Jahoda

Nejen začátečníci, ale i zkušení obchodníci neustále čelí problému, jak by vlastně měla vypadat optimální skladba našeho investovaného portfolia. Spousta odborníků se shoduje na tom, že nejdůležitější je diverzifikace, což je rozložení rizika a výnosu mezi jednotlivé druhy podkladových aktiv. Uvádí se, že portfolio by se také v průběhu života mělo měnit s ohledem na odchod do důchodu, respektive měnit například poměr mezi dluhopisyakciemi či ostatními aktivy. Jak je to ale pak s diverzifikací třeba při tradingu?

V první řadě je nejdůležitější si uvědomit, proč právě držet akcie. Většina nejbohatších lidí světa se shodne, že mnohem lepší je být v pozici vlastníka – v případě akcií, než v pozici věřitele – v případě dluhopisů. Takže pokud zrovna nejsem Bill Gross a nemám možnost založit druhé PIMCO, držím se raději akcií. Navíc v době nízkých úrokových sazeb, kdy nákup dluhopisů je „drahý“, se moje portfolio bude jen velmi těžko zhodnocovat.

Nemovitost je určitě dobrá volba, ale je to běh na dlouhou trať. Určitě za zmínku stojí alespoň takzvaný „německý model“, kdy člověk v produktivním věku koupí dvě nemovitosti, v jedné bydlí a druhou pronajímá. Na stáří pak jednu prodá a získá tak peněžní prostředky. Jenže o tomto daný článek není. Pojďme se nyní podívat na již slíbené akciové portfolio.

Nejprve je důležité si náš budget, který chceme na akcie vydat, rozdělit. Ideální je hned ze začátku zvolit nějaký poměr a to tak, že část investuji dlouhodobě do akcií a část si ponechávám na trading. Ta část, kterou hodlám držet dlouhodobě, by měla být tvořena především dividendovými tituly.

Pro (dlouhodobé) akcie, které hodlám držet i několik let, se uplatňuje fundamentální analýza, která je založena na zjištění vnitřní (cílové) hodnoty akcie. Nejprve je ovšem důležité, abych zvolil akcie takových společností, jejichž podnikání rozumím. Pokud rozumím například bankovnímu sektoru, znám tamní prostředí a vím, na jakém principu tyto firmy vytváří přidanou hodnotu, mohu se podívat například po akciích BAC, WFC nebo C.

Naopak pokud nemám rád technologické firmy (např. AAPL, FB) a nerozumím jejich podnikání, těmto titulům se raději vyhnu, i když zrovna mohou vypadat nadmíru lákavě. Po vybraném odvětví se zaměřím na ty společnosti, které jsou dlouhodobě podhodnocené nebo naopak nadhodnocené a to tak, že porovnávám vnitřní hodnotu akcie s jejich tržní cenou. Do takových akcií poté dlouhodobě investuji. Vnitřní hodnotu si samozřejmě každý může spočítat individuálně sám, jenže je zde mnoho informací, které mnohdy ani nejsou k dispozici. Proto k nalezení vnitřní hodnoty (především u US titulů) je lepší využít ratingové agentury, banky a jiné burzovní nebo investiční servery, které tyto hodnoty zjišťují a zveřejňují.

U dividendových titulů je důležité se také dívat na ukazatele P/E a EPS. Výhodou tohoto dlouhodobého investování je, že ceny těchto titulů se vyvíjejí dlouhodobě, proto se krátkodobých cenových výkyvů nemusíme bát. Výhodou těchto titulů je také to, že je nemusím kontrolovat pravidelně, stačí se jednou za nějakou dobu podívat, zda se cílové ceny nepozměnily.

Poměr budgetu je také dobré rozčlenit třeba na třetiny, kde první třetina připadne na dividendové tituly, druhá na trading a třetí poslouží jako finanční polštář. Proč polštář? Na trhu se vždy mohou vyskytnout neočekávané investiční příležitosti, třeba jako kauza s Volkswagenem, což pro některé investory znamenala investiční příležitost. Je zcela možné, že do budoucna podobné „akcie ve slevě“ zažijeme častěji, a proto je vhodné mít plně likvidní prostředky vždy při ruce.

Zbylý poměr peněžních prostředků poté mohu využít pro spekulační obchody, kde se nemusím specializovat na konkrétní akciové tituly, kterým zrovna rozumím z pohledu podnikání. Spekulační příležitosti lze analyzovat na základě technické analýzy (více nově na STOX.cz – Technická analýza) nebo na základě denních zpráv či fundamentů, případně kombinací obojího.

Investiční Portfolio

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688