Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.08.2017 14:39:04

Ranní zpráva z finančního trhu: Růst produktivity v USA zůstal v Q2 17 slabý

Ve Spojených státech nás dnes čeká statistika produktivity mimo zemědělský sektor a jednotkové mzdové náklady za druhý kvartál. Obě čísla pravděpodobně ukáží na dlouhodobý problém s nízkým růstem produktivity a pomalým zvyšováním mezd. Z hlediska vývoje kurzu dolaru však budou dnešní indikátory patřit mezi ty méně podstatné. Naopak na domácí půdě nás čeká ostře sledovaná červencová inflace, která zřejmě zaostane za prognózou ČNB.  

Dnešní poloprázdný kalendář slibuje poklidný den

Ve Spojených státech dnes bude zveřejněna produktivita mimo zemědělský sektor a také vývoj jednotkových mzdových nákladů za druhé čtvrtletí letošního roku. Produktivitu ve druhém kvartále pravděpodobně podpořil slušný růst HDP na úrovni 2,6 % q/q anualizovaně. Podle konsenzu trhu by měla vzrůst o 0,7 % q/q (anualizovaně), což je ale stále hluboko pod poválečným průměrem na úrovni 2,2 %. Dnešní data tak opět potvrdí dlouhodobý problém v oblasti produktivity, který se pak odráží v pomalém růstu mezd. Dnes zveřejněné jednotkové mzdové náklady toho budou jen dalším důkazem. Z hlediska vývoje kurzu dolaru se však jedná spíše o druhořadá data. 

Dobrá data z USA srazila euru hřebínek

Společná evropská měna se včera držela ve velmi úzkém pásmu 1,181-1,182 USD/EUR. Prázdninovou pohodu jí překazila až data ze Spojených států, která dopadla lépe, než se čekalo. Počet volných pracovních pozic v červnu dosáhl rekordních 6,16 milionu, což je nejvíce od roku 2000, od kdy je statistika sledována. Na jedno volné pracovní místo tak v červnu připadalo 1,1 nezaměstnaných. Jen pro srovnání, v době začátku recese to bylo 1,9 nezaměstnaných. Výrazně lépe dopadla i důvěra malých podniků v domácí ekonomiku. Euro tak ztratilo 0,4 % a posunulo se na úroveň 1,175 USD/EUR.  

Nižší inflace překvapí ČNB

Dnes bude zveřejněna česká inflace za červenec. Ta bude podle našeho odhadu v meziročním srovnání stagnovat na úrovni 2,3 %. Ceny potraviny rostou od začátku letošního roku a zatím nevidíme známky toho, že by se tento trend měl otočit. V červenci sice poklesly ceny pohonných hmot, nicméně jejich pokles na stlačení inflace směrem dolů stačit nebude. Silné zůstávají hlavně jádrové ceny. Červencová inflace ale pravděpodobně zaostane za odhadem České národní banky. Ta ve své prognóze počítala s tím, že inflace v červenci stoupne na 2,5 % y/y. Dnešní data by tak mohla být zklamáním nejen pro ČNB ale i pro kurz koruny vůči euru. Ten se včera držel kolem úrovní 26,15 CZK/EUR.

Příliv absolventů zvedl podíl nezaměstnaných

Podíl nezaměstnaných v České republice v červenci vzrostl o jednu desetinu na 4,1 %. Za nárůstem stál z velké části příchod čerstvých absolventů na trh práce. Po očištění o kalendářní vlivy však zůstal podíl nezaměstnaných víceméně beze změny. Na historicky nejnižších hodnotách zůstal v červenci podíl uchazečů na jedno pracovní místo, když dosáhl pouhých 1,5. Podíl nezaměstnaných by tento rok měl v průměru vykázat 4,2 % a příští rok klesnout na 3,8 %.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.01.2024Americký ISM zůstane v pásmu kontrakce (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.05.2023Růst zaměstnanosti v USA zůstává silný (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688