Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Investice  |  09.08.2017 08:53:47

Drobní investoři v ČR se zbavují dluhopisů

Objem podílových listů odkoupených dluhopisovými podílovými fondy rostl v prvním čtvrtletí tohoto roku meziročně o 57 %. Počet těchto cenných papírů činil 6 877 111 a dle statistik ČNB byla nejvyšší od roku 2010 (data za dřívější období ČNB neposkytuje).

 Zdroj: ČNB 

Rekordní objem odprodejů přitom přichází v době několikaměsíčního růstu výnosů dluhopisových podílových fondů. V roce 2016 činil průměrný výnos dluhopisových fondů 3,37 %, letos (k 7.8.2017) pak činí průměrný výnos YTD 1,35 %.

 

Zdroj: investiční společnosti, vlastní výpočty autora 

Ovšem, je třeba si uvědomit, že existují obrovské rozdíly mezi jednotlivými třídami dluhopisů.  „Premianty“ jsou v tomto směru dluhopisové podílové fondy investující do státních dluhopisů rozvíjejících se zemí, které nabízí výnos zpravidla mezi 4 % - 8 % při maturitě 10 let. „Pokušení“ představují možná i korporátní dluhopisy s výnosy 2 % - 4 % při maturitě 10 let. Pak tu ovšem máme státní dluhopisy vyspělých zemí, jejichž výnosy se pohybují pod hranicí toho, co drobný investor může získat na spořicím účtu. V případě spořicích účtů navíc s mírně lepší likviditou, „garancí“ výnosu.  

 

Výnos největšího konzervativního podílového fonduČRISČS Sporoinvest se pohybuje pod úrokovými sazbami spořicích účtů již od roku 2013 a letos to nevypadá na změnu (výnos YTD -0,55 %). O moc lépe na tom není ani druhý největší konzervativní fond ISČS Sporobond, jehož výnos se poslední dva roky pohybuje pouze mírně na úrokovými sazbami spořicích účtů. V obou případech se přitom jedná o výnos bez započtení vstupního poplatku, který činí shodně 0,3 % z objemu investic.

"Jistota je na finančních trzích velmi drahá a situace dluhopisových podílových fondů toto jasně demonstruje. Velká část investic do konzervativních podílových fondůroku 2013 čekala do dnešního roku na to, že jim výnos zaplatí alespoň vstupní poplatek. Drobní investoři tak začali až letos vydělávat. Ovšem pouze v nominálním vyjádření, protože výnosy konzervativních fondů se pohybovaly pod hranicí inflace. To ale neznamená, že by konzervativní investice neměly místo v portfoliích drobných investorů, jen to s nimi není vhodné přehánět“, komentuje situaci konzervativních podílových fondů Wolfgang Koeck, analytik Phoenix Investor.¨

Pokles objemu emitovaných nových podílových listů rovněž naznačuje, že drobní investoři v ČR pouze „realokují“ své investice do dynamičtějších dluhopisových podílových fondů. Zároveň, rostoucí objem odprodejů se týká i akciových podílových fondů, i zde přitom odkupy investičních společností převyšují emisi nových podílových listů, tj. peníze vybrané z dluhopisových podílových fondů nekončí ani coby dlouhodobé investice v akciových fondech.  






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688