Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
09.08.2017 07:48:58

Čtvrtek a pátek přinesou zejména na východ země nebezpečné bouřky

 

 Středa a čtvrtek budou ve znamení dalších extrémně vysokých teplot na jižní Moravě. Zatímco většina republiky se vejde do teplotního rozmezí 24 až 30°C, na jižní Moravě vystoupí teploty až na 36°C. Tento velký rozdíl mezi západem a východem země dává tušit, že se vytvoří silné frontální bouřky. Studená fronta bude opět, jak jinak, zvlněná, takže její postup směrem na východ bude pomalý, líný a ve vlnách. Projekt Evropské experimentální předpovědi bouří (ESTOFEX) začal situaci sledovat a vydal upozornění na možný vznik silných bouřek v pásu z Polska přes Českou republiku do Rakouska. Situace bude ovšem závislá na daných podmínkách. Zvlněná studená fronta je projev počasí, který si opravdu dělá, co chce.

 Ve středu přijdou bouřky a déšť do Čech, jejich projev bude spíše běžný. Vyskytnout se mohou krupobití, přívalové srážky a silný nárazový vítr. Ve čtvrtek a pátek se bouřkové dění přesune na východ a kvůli výjimečné energii bude zřejmě lokálně nebezpečné. Konkrétně jsou očekávány opravdu silné poryvy větru, ojediněle krupobití s většími kroupami a výjimečně se mohou vytvořit i jedno nebo dvě tornáda. Posledním zásadním rizikem bude pomalý postup shluků bouří, takže na jednom místě může napršet velké množství srážek. Situaci bude nejlepší sledovat na meteorologickém radaru. Lokálně mohou bouřky způsobit mírné škody.

 Za studenou frontou se na našem území na víkend ochladí, v sobotu budou teploty v rozmezí 19 až 23°C nejčastěji. V neděli už začne mít vliv další oteplování a teploty povyskočí na 21 až 25°C. V novém týdnu se začneme péct nanovo, teploty budou nejčastěji v rozmezí 25 až 30°C. Další fronta by mohla počasí ovlivnit ve středu, ale to už je daleká předpověď a počkáme si na konkrétnější vývoj. Aktuální informace o počasí a průběhu bouřek můžete přidávat do komentářů na našem Facebooku. Fotky a videa vítány.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty