TNBiz (TN.cz)
Investice  |  09.08.2017 10:25:32

Vodafone mění podmínky: Po vyčerpání dat vám vypne internet


Další operátor si připravil pro zákazníky nepříjemné překvapení. Vodafone zavádí úplné zastavení datových služeb po jejich vyčerpání, pokud si za navýšení nepřiplatíte. Změna nastane ke konci sprna a začne platit automaticky.

Od 25. srpna zavádí operátor Vodafone změnu, která se týká datových tarifů. Pokud vyčerpáte vaše stahovaná data, přenos dat se nezpomalí, ale úplně zastaví. Data si budete moci opět navýšit, ale pouze po přikoupení datového balíčků. Změna se bude týkat všech klientů Vodafone s výjimkou firemních zákazníků OneNet.

"Ke změně dojde 25. srpna 2017. Týká se to všech datových tarifů, u kterých jsme možnost pokračovat zpomalenou rychlostí nabízeli. Výjimkou je Připojení na den a Připojení na týden," uvedla pro TN.cz Veronika Exnerová, zástupkyně tiskové mluvčí Vodafone.

V rámci změn zavádí společnost službu DataLimit, která bude sloužit pro nastavení potřebného počtu datových služeb, umožní nastavení neúčtování dat po vyčerpání základního datového objemu, zde se však připojení k internetu zastaví. Klienti si také budou moci od října měnit dokupování balíčků podle svých potřeb.

Jestliže mají klienti nastavenou funkci u Vodafonu Zpomalování dat, bude jim automaticky nastavena hodnota služby DataLimit na 0. "Pokud měl zákazník měsíční tarif s nastaveným zpomalením rychlosti po vyčerpání dat, nastavíme mu místo toho funkci Data Limit s hodnotou 0x dokoupení dat. To znamená, že po vyčerpání všech dat se připojení zastaví. Data Limit si ale může zákazník vypnout a dál se připojovat bez omezení rychlosti za cenu podle svého tarifu," doplnila Veronika Exnerová.

Ukončení zpomalování dat se bude týkat také služeb Vodafone Roaming ke kartě na den a Vodafone Roaming na den.

Operátor o vyčerpání dat informuje zákazníky předem prostřednictvím SMS zpráv. "O čerpání dat jsou zákazníci automaticky informováni prostřednictvím SMS, a to po 75, 90 a 100 % čerpání. Informace o aktuálním čerpání dat je navíc dostupná v internetové samoobsluze i aplikaci Můj Vodafone. Přes Můj Vodafone si také zákazníci mohou nastavit to, zda budou chtít data používat i po vyčerpání základního balíčku," dodala Veronika Exnerová. 

Klienti jsou také předem informováni o tom, co můžou dělat, pokud svůj základní datový objem vyčerpají. "Zákazníka při čerpání datového balíčku průběžně informujeme přes SMS, kde se také dozví, co se stane, až vyčerpá celý datový balíček. Pokud teď využívá zpomalení připojení po vyčerpání dat, po 25. srpnu se mu připojení zastaví díky Data Limitu a nezaplatí nic navíc. Pro zákazníky, kteří mají zapnuté účtování dat se zachováním plné rychlosti připojení se nic nemění, resp. u nižších tarifů (se základním objemem dat do 499 MB) jim za stejnou cenu zdvojnásobíme objem dokupovaných dat," doplnila Veronika Exnerová.

Společnost Vodafone klienty od začátku července o změnách informuje a pokud nejsou se změnami spokojeni, mohou ukončit smlouvu. "Vodafone zákazníky o změnách informuje už od 3. července 2017 ve Vyúčtování (zákazníky s předplacenými kartami formou SMS) a na speciální internetové stránce tam.je/zmena. Zákazníci, kteří využívají funkci zpomalení dat, a tato změna jim nevyhovuje, mají do 25. srpna 2017 možnost bez sankce ukončit smlouvu," dodala Veronika Exnerová.

 

 

Změny datových služeb u dalších operátorů


Jako první zrušení zpomalení dat po jejich vyčerpání a jejich následné zastavení zavedl operátor O2, a to od 15. července 2016. Důvodem bylo především protékání 13 % dat po vyčerpání základních datových limitů.

 

Po vyčerpání základního objemu dat mají klienti společnosti O2 možnost zapnutí automatického obnovení objemu dat, pokud se data nevyčerpají, jsou převedena do dalšího zúčtovacího období, zde vám ovšem výše účtu může naskakovat. Data si lze také přikoupit manuálně. O vyčerpání základního balíčku operátor informuje prostřednictvím SMS zpráv.

Přehled cen pro dokoupení dat po vyčerpání základního datového objemu u operátora 02

 

Snížení rychlosti dat po vyčerpání základních dat neposkytuje ani operátor T-Mobile, a to z důvodu zkušenosti se zákazníky, kteří se domnívali, že se po dosažení limitu síť zpomalila. "U naší stávající tarifní generace Mobil dochází po dosažení datového limitu přiděleného k tarifu k automatickému ukončení datových přenosů (není tedy možné pokračovat sníženou rychlostí). Důvodem je zejména špatná uživatelská zkušenost se sníženou rychlostí, neboť většina zákazníků se po dosažení limitu domnívala, že se nám zpomalila síť," uvedl pro TN.cz Lukáš Hrabal, Senior specialista externí komunikace T-Mobile

 

Po vyčerpání základního objemu dat je možnost přikoupení datových balíčků. "Chceme poskytovat rychlý mobilní internet a naše tarify pro něj poskytují datový limit až 60 GB. Klienti si případně mohou data také dokoupit formou datových balíčků," doplnil Lukáš Hrabal.

 

"Pokračování sníženou rychlostí dosud umožňuje několik starších tarifů generace S námi. U těchto tarifů žádnou změnu neplánujeme, jejich majitelé je ale budou moci využívat jen do konce svého smluvního období, neboť již nejsou v nabídce," dodal Lukáš Hrabal.

Čtete také: Zrušení roamingu po česku: Operátoři zvedli ceny až 150x! 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

16.04. 16:46  Domácí internet (Filips)
15.04. 20:54  Domácí internet (Monty)
13.04. 18:03  Domácí internet (Filips)
11.04. 16:03  Domácí internet (Monty)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688