Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.08.2017 17:16:16

Akcie, proti kterým se prostě nesází

Na trhu se již nějakou dobu používá zkratka FAANG (někdy jen FANG), která dává do jednoho pytle společnosti Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google (respektive Alphabet). Jde o zřejmě nejznámější technologické (či přesněji řečeno technologicko – zábavové) tituly, které není třeba dlouze představovat. Jde o také dlouhodobé tahouny celého amerického trhu a jak ukazuje následující obrázek, ani posledních 12 měsíců není výjimkou:

 

Většině těchto titulů se v mých investičních postřezích občas věnuji. Co se týče jejich fundamentu, jde o hodně pestrou směsici: Netflix se stále rozjíždí, pálí peníze ve velkém, o nějakém vracení peněz akcionářům v dohledné době nemůže být ani řeči. Vše je tu o budování pozice a příbězích o zářné budoucnosti. Apple je naopak strojkem na peníze, který toho akcionářům momentálně vrací více, než vydělá. A hraje se u něj do značné míry o to, zda se definitivně přemění na dojnou kravku, či zda se z něj opět stane alespoň trochu růstová hvězda.

Alphabet je také strojkem na peníze, ovšem zde podobnost s Applem končí: Akcionářům totiž nevrací téměř nic a namísto toho nabízí růst. Tipově je mu v tomto smyslu relativně podobný Facebook, který také roste a akcionářům nic nedává, jeho schopnost generovat hotovost je ale slabší. U Googlu se pak podle mne pojí největší naděje na dosud nepoznané přelomové produkty a trhy (samořídící auta a podobně) s nejvyšším rizikem propálení všeho, co firma vydělá v příliš odvážných projektech. A podobný mu v tom je zase Amazon – také strojek na peníze, který nic nevrací a investuje a expanduje, kde se dá.

Dávat tyto akcie do jedné skupiny je podle výše uvedeného značné zjednodušení. Jde o podobný koncept jako kdysi známý výraz BRIC. Investoři o Rusku, Brazílii, Indii a Číně také dlouho uvažovali jako o jednom celku, postupně se ale tento koncept rozpadl a je téměř jisté, že to samé čeká FAANG. Nyní se s ním ale pracuje a v něm zahrnuté akcie stále obestírá značný optimismus. Ten se neprojevuje jen samotným růstem cen akcií, ale i dalšími indikátory, jako je třeba podíl otevřených krátkých pozic (na celkově obchodovaných akciích). Tedy míra toho, jaká část trhu věří v pokles cen akcií FAANG. Jak ukazuje druhý dnešní obrázek, nyní se tento „short interest“ pohybuje na rekordně nízkých cca 2 %:

Další obrázek pak rozkrývá short interest u jednotlivých akcií a porovnává jej i s celým trhem – indexem SPX. Vidíme, že průměr FAANGu značně zvedá Netflix. Zbylé tři tituly jsou na tom ještě mnohem lépe než ona 2 % a sázky na pokles ceny akcie se u nich nachází i hluboko pod celým trhem. U Netflixu bych se nebál tvrdit, že jej přece jen tíží ona dosavadní neschopnost generovat pozitivní provozní a volné cash flow. Na zářnou budoucnost se přece jen lépe a klidněji čeká, pokud firma něco vydělává, než pokud je v červených číslech, byť kvůli investicím do oné budoucnosti:

 

Proti FAANGu (tedy „tesááku“) si tedy dovolí jít jen málokdo. Skeptický investor by to mohl považovat za kontrariánský indikátor, ale postavit na něm své investice by v současném rozpoložení vyžadovala značnou dávku odvahy. Příště se tomuto tématu budeme věnovat detailněji.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688