Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  08.08.2017 10:03:57

Nedostatek peněz v podniku – 5 tipů, jak se vyhnout prohloubení finančních potíží

Jeden či dva špatné měsíce mohou především u malých podniků často znamenat výrazné finanční problémy. Řešením přitom obvykle nemusejí být půjčky či jiné externí závazky, které postaví společnost zpět na nohy a zabrání bankrotu, ale především revize příjmů a výdajů uvnitř podniku. V následujících tipech přinášíme několik možností, jak nelichotivou finanční situaci v podniku řešit.

Podle americké asociace Small Business Association přežívá 44 % procent malých podniků alespoň čtyři roky. Nejčastějšími důvody konce jsou přitom špatné rozložení kapitálu, přílišné výdaje a nedostatek finančních rezerv. Jak se nucenému zániku společnosti vyhnout a finanční tíseň řešit?

TIP 1: Snižte přebytečné výdaje

Majitelé firem či finanční ředitelé se při problémech s hospodařením v první fázi velmi často dívají na to, kam všude peníze společnosti proudí. A ačkoliv se nedá říci, že by každý podnik zbytečně utrácel, ve většině případů platí skutečnost, že vždy existují nějaké výdaje, na nichž lze ušetřit. A to aniž by se to projevilo na výplatních páskách zaměstnanců. „Takových výdajů může být celá spousta, ať už se jedná o náklady na vedení kanceláří, energie, nebo objednávání příliš drahého zboží. Je proto dobré být obeznámen i se zdánlivě menšími výdaji. V součtu mohou totiž firmě ve složité finanční situaci uškodit,“ radí Jiří Jemelka, ředitel společnosti J.I.P. pro firmy, jež působí na poli revitalizace zejména středně velkých podniků.

TIP 2: Zredukujte skladové zásoby

Ačkoliv je dobré být připraven na nečekaný zájem zákazníků a důkladně naplnit sklady, právě zásoby bývají položkou, která může výsledné hospodaření firmy nepříjemně zatížit. Vynaložené prostředky pak ve finále mohou chybět na důležitějších místech, například pro splacení závazků z dřívějška. Vhodný nicméně není ani druhý extrém, kdy sklady zejí prázdnotou. Proto je dobré řídit se nepsaným pravidlem, že se zásoby nenavyšují, pokud není jejich užitná hodnota aktuálně vyšší než náklady na jejich skladování.

TIP 3: Snižte množství pohledávek

Zboží je předané, služby řádně odvedené, faktura odeslaná. Už jen čeká na uhrazení ze strany odběratele. To se však může protáhnout, a pokud se navíc takové nesplacené pohledávky nakumulují, může to především u malého podniku znamenat stav, kdy je nejen bez zboží, ale i bez peněz. Když se k tomu přidají i standardní závazky, které musí podnik bezodkladně uhradit, může to znamenat značně nelichotivou situaci. Řešením je v tomto případě snížení množství pohledávek a jejich nahrazení příjmy v hotovosti, které zajistí finanční akceschopnost podniku. Zároveň je také vhodné spojit platby v hotovosti i s určitým zvýhodněním pro odběratele, například ve formě slevy.

 

TIP 4: Předvídejte výdaje dopředu

Jedno ze základních podnikatelských pravidel zní, že by měl majitel firmy myslet o několik kroků napřed. To platí i u nečekaných výdajů, které se čas od času žádnému podniku nevyhnou. Pokud je navíc nečekaná i výše tohoto výdaje, je dobré být dostatečně připravený. Rozhodně je tedy na místě mít k dispozici rezervu, která poté takovou trhlinu – nebo alespoň její část – zacelí. Pokud určená rezerva není dostačující, rozhodně se nevyplatí otálet se získáváním potřebných prostředků, ať už se jedná o bankovní úvěr, nebo finanční injekci od investora. V obou případech se totiž jedná o běh na poměrně dlouhou trať.

TIP 5: Přehodnoťte svůj byznys plán

Pokud jsou finanční výsledky opakovaně neuspokojivé, stojí za úvahu, zda je současný model podnikání dlouhodobě udržitelný. „Podnikatel musí být flexibilní a schopný reagovat na změny na trhu. I dlouhodobě úspěšné firmě se může stát, že se její byznys model vyčerpá a je potřeba ho revidovat. V tomto případě je však potřeba ihned nepanikařit,“ doplňuje Jiří Jemelka. Často se totiž může jednat o pouhé kosmetické změny, které firmu opět nastartují. Zároveň není úplně na místě uvažovat o úplném překopání koncepce po jednom neúspěšném měsíci.

Ing. Bc. Jiří Jemelka Tento příspěvek poskytuje marketingový specialista, odborník na růst a rozvoj firem, podnikatel, školitel, lektor a kouč v oblastech management, prodej, marketing a finance – Ing. Bc. Jiří Jemelka, zakladatel společnosti J.I.P. pro firmy s.r.o. zaměřené na zvyšování produktivity v obchodních i výrobních firmách (www.jip-pf.cz), provozovatel specializovaného webu www.restrukturalizace.cz a marketingového poradenství na www.btci.cz. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, obor Management a Ekonomika, dálkově studoval na Impac University, USA, Florida 2005, studijní obor: Operations Organization.

10 let se Jiří Jemelka věnuje podnikovému a marketingovému poradenství, rozvoji, revitalizaci a restrukturalizaci firem, a vzdělávání podnikatelů, manažerů, marketingových pracovníků a obchodníků. V roce 2011 byla úspěšnost projektů na úrovni 80%. V roce 2013 vydal knihu o obchodování: Prodej, dřina nebo hra – více na: www.grada.cz Na tomto místě je Vám k dispozici se svými názory, které souvisí s podnikáním, managementem, marketingem a prodejem. Pokud řešíte složité otázky v oblasti provozu Vašeho podniku, personalistiky, financí, marketingové strategie či výkonnosti prodejního týmu a zajímal by Vás názor experta na podnikatelské, manažerské a marketingové poradenství, zvyšování tržeb a čistého zisku, neváhejte se na nás obrátit s Vaší otázkou a zjistíte, že na oplátku získáte informace, které jsou o reálném světě, rychlé aplikaci, stimulaci k výkonům, výsledkově zaměřené, nikoliv teoretické a hlavně – ziskotvorné. Pište na email: jiri.jemelka@jip-pf.cz, volejte na: 603995052.


Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688