Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  08.08.2017 09:30:38

Ranní zpráva z akciového trhu: ČEZ v Q2 nezklamal, společnost zvýšila výhled EBITDA i čistého zisku

Hlavní události

 

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie v pondělí jen mírně posilovaly o několik desetin procenta. Nicméně i tak to stačilo indexům S&P 500 a Dow Jones k dosažení nových rekordních úrovní. Včera se dařilo především technologickým titulům, a tak si index Nasdaq připsal půl procenta. Rostoucí ekonomika a silný trh práce prospívá sektoru spotřebního zboží, který včera přidal 0,7 %. Klesající cena ropy srazila akcie energetických společností skoro o procento. Podpořit cenu ropy k růstu se od včerejška snaží země OPEC a Ruska na jednání o dalším omezování těžby.

Asijské akcie se dnes vydaly různými směry. Posilující jen přiměl japonský index Topix k oslabení o 0,3 % a ústupu z dvouletého maxima. Akciové trhy v Jižní Koreji a Austrálii také oslabily. Naopak globální růst a data o solidním vývoji exportu podpořila čínské a hongkongské akciové trhy, které si připisují několik desetin procenta.

ČEZ

Dnes ráno zveřejněné výsledky za druhé čtvrtletí naplnily očekávání mírně rostoucích tržeb, které přinesl především nárůst výroby z obnovitelných zdrojů a vyšší prodeje tepla a plynu. Pokles EBITDA o 6 % na 12,3 mld. CZK, způsobený především poklesem průměrných nasmlouvaných cen elektřiny byl víceméně také v souladu s očekáváním trhu. Výrazný nárůst čistého zisku na 8 mld. CZK, který výrazně přinesly především jednorázové zisky z prodeje akcií MOL a bytového fondu v pražské Písnici. Společnost mírně o 1 mld. CZK zvýšila celoroční odhad EBITDA na 53 mld. CZK a výhled čistého zisku na 19 mld. CZK ze 17 mld. CZK.

Výsledky ČEZ hodnotíme mírně pozitivně. V oblasti tradiční výroby elektřiny došlo k zastavení poklesu velkoobchodních cen elektřiny. Výroba z obnovitelných zdrojů roste díky novým akvizicím ve stabilní části Evropy a zvýšené výrobě v Rumunských větrných parcích a prodej tepla a plynu se také rozvíjí solidním tempem. Zvýšený výhled EBITDA a čistého zisku podle nás také reflektuje očekávání společnosti na výrazně vyšší využití jaderných zdrojů v druhém pololetí, kdy především ve čtvrtém kvartále by mely obě jaderné elektrárny vyrábět na víceméně plný výkon bez odstávek. Očekáváme proto, že by dnešní výsledky a výhled mohly mít pozitivní vliv na cenu akcií.

Kofola Československo

Tržby společnosti celkově klesly z 3,5 mil. CZK na 3,37 mil. CZK. Na českém a slovenském trhu tržby stouply z 2,1 mil. CZK na 2,17 mil. CZK. Společnosti se však nedařilo v Polsku, kde se kvůli pokračující restrukturalizaci tržby propadly z 965 mil. CZK na 656 mil. CZK. Růst v adriatickém regionu podpořila akvizice chorvatského výrobce minerálních vod Studenac. Tržby společnosti se zde zvýšily ze 400 mil. CZK na 476 mil. CZK. Zisk na úrovni EBITDA Kofole meziročně klesl z 514 mil. CZK na 349 mil. CZK. Na českém a slovenském trhu se EBITDA snížila z 367 mil. CZK na 273 mil. CZK a v Polsku klesla ze 76 mil. CZK na 5 mil. CZK. Na adriatickém trhu skupině zisk EBITDA stoupl z 69 mil. CZK na 71 mil. CZK. Výsledky fresh barů a salaterií UGO, kterých měla společnost na konci pololetí 78, pokračovaly v silném růstovém trendu. Tržby včetně prodejů UGO produktů vzrostly v pololetí meziročně na 218 mil. CZK ze 181 mil. CZK.

I přes snahu restrukturalizovat své aktivity v Polsku stále výsledky skupiny zatěžují horšící se výsledky na tomto trhu. Růst tržeb v České republice a na Slovensku, dvou hlavních trzích společnosti, kvůli rostoucím nákladům nepřinesl nárůst ziskovosti. Silná dynamika v relativně novém segmentu fresh barů a salaterií hodnotíme pozitivně. Velikost tohoto segmentu je však zatím příliš malá na zvrácení vývoje konsolidovaných tržeb. Celkově hodnotíme výsledky za první pololetí negativně, nicméně vzhledem k tomu, že slabší výsledky trh již očekával, předpokládáme pouze omezený negativní dopad na cenu akcií.
Autor: Richard Miřátský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688