ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  08.08.2017 08:27:34

Ranní glosa: Nedostatek pracovníků se stává brzdou dalšího růstu

Průmysl sice na konci druhého čtvrtletí ubral na tempu, ale rozhodně se nedá říct, že by ho ztrácel nebo že by mu chyběly zakázky. Spíše naopak. Zakázek je dost a to, co toto největší tuzemské odvětví postrádá, jsou noví zaměstnanci. S tím, jak stále klesá nezaměstnanost a roste poptávka ze strany firem, se průmysl podobně jako některá další odvětví dostává na hranice svých možností. Toto tvrzení je samozřejmě zjednodušené, ale docela jistě reprezentuje situaci minimálně u těch nejúspěšnějších oborů, kam patří výroba osobních automobilů, elektrických zařízení, strojů apod.

Data o nezaměstnanosti, která vyjdou dnes, v tomto směru rozhodně firmy shánějící nové zaměstnance nepotěší. Sice se za poslední měsíc nezaměstnanost nejspíše nesnížila, ale jen v důsledku sezónnosti, kdy se s prázdninami na chvíli zařadí mezi nezaměstnané čerství absolventi a pravděpodobně i někteří učitelé. Tím se ovšem napjatá situace na českém trhu práce nijak nemění. S rostoucím počtem volných pracovních míst i nadále připadnou na jedno volné místo ani ne dva uchazeči a v některých okresech dokonce ani ne jeden celý. Stejně tak se nemění ani poptávka firem, které vévodí montážní dělníci, pomocní dělníci, řidiči, kuchaři… v podstatě v posledním roce stále ty stejné profese, jen s tím, že je jich potřeba stále více.

Nedostatek lidí se stává hlavním stimulem růstu mezd, jejichž medián letos poroste nejrychleji za posledních osm let. Vyšší mzdy spolu s rekordní zaměstnaností se postarají, že ekonomiku potáhne nahoru na straně poptávky opět spotřeba. Otázkou je, kdo ekonomiku podpoří na straně nabídky, když doposud to byl právě průmysl, kterému docházejí síly k další expanzi. Nejspíše to bude stavebnictví a některé služby, i když i tam téměř všude zaměstnanci chybí. K naplnění optimistických prognóz ČNB je proto zapotřebí další zvýšení produktivity práce, nebo více zahraničních dělníků nebo – v ještě lepším případě – investice, které posunou českou ekonomiku k produkci s vyšší přidanou hodnotou. Podaří se to ale?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688