V Evropě stahují miliony toxických vajec!

Nizozemsko, Belgie a Německo stahují miliony vajec poté, co se v nich našla nebezpečná látka - fipronil. Ta může být při dlouhodobém užívání a ve velkém množství jedovatá. Obyčejně se používá jako ochrana zvířat proti klíšťatům nebo blechám, v chovech určených ke konzumaci je ale zakázaná.

Miliony Nizozenců, Belgičanů a Němců se bojí o život. Vyšetřovatelé ve vajíčkách z nizozemských drůbežáren našli nebezpečou látku fipronil.

To je látka, která pomáhá ochránit zvířata proti některým parazitům. Vysoké dávky by ale při dlouhodobém užívání člověku mohly způsobit problémy s játry, ledvinami nebo štítnou žlázou. Tak daleko ale hrozba nedošla.

"Tyto koncentrace nejsou takové, abychom měli obavy o zdraví lidí. Přesto přijímáme nutná opatření. Některé společnosti mají stopku a prodej vajec, která by mohla být kontaminovaná, je zakázán," sdělila Katrien Stragierová z Belgické organizace pro bezpečnost potravin.

Vyšetřovatelé nyní zjišťují, jestli farmáři dávali fipronil slepicím úmyslně, nebo jestli byli oklamáni. Někteří chovatelé totiž tvrdí, že výrobce insekticidu látku tajně přidal do jiného méně agresivního výrobku.

Státní veterinární správa kvůli evropské hrozbě už plánuje preventivní namátkové kontroly vajec i kuřecího masa. Do Česka se ale vejce z Nizozemska podle všeho nedovážela.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy