Fučík & partneři (Fučík & partneři)
Daně a účetnictví  |  04.08.2017 08:29:16

Zvukový záznam ústního jednání s finančním úřadem

   ...narušení osobní svobody nebo součást důkazních prostředků?

Ačkoliv máme mnoho zkušeností s daňovými kontrolami probíhajícími u našich klientů, otázku zda lze nahrávat ústní jednání se správcem daně, jsme řešili poprvé.

Ač by to mohlo mnohé překvapit, odpověď na tuto problematiku přinesla až judikatura Nejvyššího správního soudu (dále jen „NSS“). Může zvukový záznam z jednání pořizovat pouze správce daně nebo i jeho samotný účastník?

Daňový řád ve svém § 60, odst. 2 stanovuje, že správce daně může pořídit obrazový nebo zvukový záznam, který je přílohou protokolu. O této skutečnosti musí předem uvědomit osoby, které se tohoto úkonu účastní. Pokud tak správce daně neučiní sám, máme ho o nahrávku zvukového záznamu požádat. Může se stát, že Vám správce daně nevyhoví, protože není technicky vybaven nebo jen z důvodu toho, že nemá zájem proces nahrávat. Zatímco u správce daně je tato možnost předem specifikována zákonem, u daňových subjektů a jejich zástupců zákon mlčí. V dané věci lze vyjít z poměrně jednotné judikatury.

Podle článku 2 odst. 3 Listiny základních práv a svobod může každý činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá. Což by vlastně znamenalo, že cokoliv, co není stanoveno zákonem, můžeme provádět bez následků. Naopak § 87 občanského zákoníku říká, že zachytit jakýmkoliv způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné pouze s jeho svolením. Podobou se rozumí zejména písemnosti osobní povahy, podobizny nebo zvukové či obrazové záznamy.

Touto věcí se zabýval rozsudek NSS ze dne 28. dubna 2011, č. j. 1 Afs 1/2011 - 82. NSS se v tomto ohledu uzavřel, že pořizování zvukových záznamů ústního jednání není správním řádem nijak upraveno jak ve vztahu ke správnímu orgánu, tak i ve vztahu k účastníkům řízení či jiným zúčastněným osobám. Dále ale poznamenává, že to ještě neznamená, že neexistuje-li pozitivní právní úprava, je takovéto jednání účastníka řízení bez dalšího nepřípustné.

Jestliže tedy zákon nezakazuje účastníkovi daňového řízení pořízení zvukového záznamu o průběhu ústního jednání, nelze bez dalšího vycházet z toho, že trvání na pořízení zvukového záznamu představuje důvod pro ukončení jednání. Což znamená, že nesouhlas pracovnic správce daně s pořizováním zvukového záznamu nemůže být bez dalšího důvodem pro zabránění daňovému subjektu v jeho právu si záznam pořídit.

Rozsudek sp. zn. 30 Cdo 64/2004 říká, že ustanovení § 87 občanského zákoníku (dříve § 11 a § 12 původního občanského zákoníku) poskytuje ochranu pouze těm projevům fyzických osob, které mají osobní povahu. Z toho tedy logicky vyplývá, že osobní povahu nemají projevy, ke kterým dochází při výkonu povolání nebo při obchodní či veřejné činnosti. A z tohoto důvodu tedy není nutný souhlas správce daně pro pořizování zvukových záznamů ústního jednání.

V neposlední řadě je, dle rozsudku ze dne 31. března 2010, č. j. 5 As 37/2009 – 100, úřední osoba veřejným činitelem a vystupuje vůči účastníkům řízení a dalším dotčeným osobám jako subjekt veřejnoprávního vztahu. Z tohoto důvodu se na ni nevztahuje právo poskytnout svolení k jeho vytvoření. Nemůže tak zabránit tomu, aby si osoba, která se účastní veřejného ústního jednání, pořizovala obrazový či zvukový záznam, pokud tím nenarušuje průběh jednání. Pojem „rušení pořádku“ či „hrubé porušení pořádku“ je neurčitý právní pojem, jenž nedefinuje žádný právní předpis. Vždy je nutné přihlížet ke konkrétním okolnostem případu. Za rušení pořádku však lze považovat jakékoliv jednání, které buď přímo narušuje provádění procesního úkonu, nebo snižuje jeho vážnost. Vykázat z místa jednání lze tedy pouze osoby, které například znemožňují průběh ústního jednání hlasitými projevy, napadáním nebo urážením ostatních přítomných osob.

V případě, že daňový subjekt, jeho zástupce či obecně osoba zúčastňující se správního řízení usoudí, že vzhledem ke způsobu jednání úředních osob je nahrávání ústního jednání na místě a správce daně tento záznam nezajistí, má právo dotyčná osoba pořídit si záznam samostatně, aniž by měl správce daně jakoukoliv legální možnost ji v tomto ohledu zabránit. Nemá tak pravomoc dotyčné osobě uložit pořádkovou pokutu dle § 247 daňového řádu.  Aby uvedená nahrávka mohla být použita jako důkazní prostředek, je nutné ji pořídit s vědomím pracovníka správce daně.

Touto zkušeností jsme si nedávno prošli i my s naším klientem. Proto se na nás neváhejte obrátit s jakýmkoliv dotazem či problémem.

Autor: Fučík & partneři


Fučík & Partneři

Od roku 1995 působíme na poli daňového poradenství a auditu. Svým klientům nabízíme mnohaleté zkušenosti podnikového poradenství. Pořádáme vzdělávací semináře na témata z daňového prostředí. Účastníme se odborných konferencí a diskuzí. A dále se specializujeme na řízení lidských zdrojů a outsourcing mzdového a finančního účetnictví. Poskytujeme komplexní poradenské služby v oblasti auditu, daní, podnikového poradenství, účetnictví, personálního poradenství včetně mzdového účetnictví a transakčního poradenství. Naším cílem je spokojenost našich klientů.

Děláme to, co nás baví, dělejte to také a starosti s účetnictvím a daněmi nechte na nás!

Více informací na:http://www.fucik.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688