Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  03.08.2017 06:44:00

Ekonom: Economist se hrubě mýlí. Německo není problémem, ale řešením

The Economist je pravděpodobně tím nejlepším časopisem na světě. Jeho poslední článek o Německu je ale otřesný, píše ekonom Scott Summer pro Library of Economics and Liberty. Proč?

Mimo jiné se v něm píše: „Jestliže se velká ekonomika nachází ve stavu plné zaměstnanosti a zároveň dosahuje přebytku běžného účtu ve výši 8 % HDP, představuje velkou brzdu celé globální ekonomiky. Pokud má zbytek světa udržet svou poptávku a pracovní místa, musí si na to půjčovat. Vznikají deficity, které už v zemích jako Itálie, Řecko a Španělsko vedly ke krizím. Když se pak chtěly posunout k přebytkům, šlo o velmi bolestivý proces.“

The Economist také tvrdí, že „severní Evropa nadále vytváří přebytek úspor a to tuto bolest ještě zvyšuje. Německá obliba vysokých úspor byla v sedmdesátých a osmdesátých letech stabilizační silou, protože šlo o dobu vysoké inflace. Nyní ale světovou ekonomiku brzdí a stává se cílem protekcionistů, jakým je třeba Donald Trump.“

Ve zmíněném článku je tolik zavádějících úvah, že je těžké vybrat si, čím vlastně začít, reaguje Summer: The Economist si plete mezinárodní obchod s poptávkou. Daná země si nemusí půjčovat na to, aby udržela svou poptávku na požadované úrovni, na to jí stačí smysluplná monetární politika. Je také zřejmé, že Německo nedonutilo Itálii, Řecko a Španělsko k tomu, aby dosahovaly velkých deficitů běžného účtu. Německo má přebytky stále a dosahují jich i Itálie se Španělskem, Řecko má běžný účet zhruba vyrovnaný.

Pokud by německé přebytky automaticky vyvolávaly deficity na jihu Evropy, nebyl by současný stav možný. Je pravdou, že na jihu je nedostatečná agregátní poptávka a vysoká nezaměstnanost. To je ale odrazem politiky ECB a nadbytečné regulace tamního trhu práce a ne německé obchodní politiky. Pravdou je i to, že na globální úrovni musí proti německým přebytkům stát deficity jiných zemí. Německá ekonomika ale tvoří jen malou část ekonomiky globální. I když tam tedy vznikají přebytky ve výši 8 % HDP, odpovídající deficity „zbytku světa“ dosahují méně než 1 % HDP.

Je mnohem vhodnější považovat za protějšek německých přebytků obrovské americké deficity. A uvědomit si, že ve Spojených státech nevytváří velké deficity běžného účtu problémy s agregátní poptávkou. Je to zřejmé z toho, že Fed nyní zvedá sazby, aby zabránil příliš vysokému růstu agregátní poptávky. Zbytek světa (mimo Německo a USA) pak dosahuje velkého přebytku běžného účtu a z toho je zase zřejmé, že Německo určitě nenutí zbytek světové ekonomiky do deficitů.

The Economist také dělá běžnou chybu tím, že si plete deficity běžného účtu s čistými půjčkami. Německé přebytky v žádném případě netlačí jiné země, aby si více půjčovaly. Nerovnováhy běžných účtů by se našly i ve světě s nulovými dluhy, protože i v něm by existoval mezinárodní obchod s aktivy. Podobné úvahy, jaké předvedl The Economist, jsou založeny na těch nejhorších částech Keynesovy Obecné teorie, ve kterých tento ekonom spekuluje nad tím, že merkantilisté mohli mít zčásti pravdu. A tyto úvahy bohužel dávají základ pro protekcionistickou politiku lidí, jako je Donald Trump. Německo není problémem, ale řešením. Více zemí by mělo jít cestou jeho reforem trhu práce a vyšší míry úspor.

Autorem je ekonom Scott Sumner

(Zdroj: Library of Economics and Liberty)

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688