Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  01.08.2017 17:00:47

ČEZ vyplácí dividendu. Kam ji znovu investovat?

Tuzemská energetická skupina ČEZ vyplácí dividendu z výsledku roku 2016. Nejpozději během středy 2. srpna 2017, bude akcionářům ČEZ vyplacena dividenda v celkové výši 33 korun na akcii před zdaněním, tedy po zdanění 28,05 koruny na akcii. Klientům obchodníka s cennými papíry Patria Finance bude dividenda připsána na klientský evidenční účet automaticky již v čisté výši, to znamená, že dividendu není nutné dále danit

Kladete si otázku, jak s těmito inkasovanými penězi naložit, pokud je chcete reinvestovat? ČEZ je tradičně investory vnímán jako dividendový titul s nadprůměrným dividendovým výnosem. „Z našeho pohledu je ale stále více zřejmé, že dividenda není do nejbližších let udržitelná, ani za cenu dalšího zvyšování výplatního poměru. Pokles výše dividendy z loňských 40 na akcii na letošních 33 CZK/akcie by totiž měl pokračovat i v letech následujících. Díky jednorázovému příspěvku do čistého zisku z prodeje 7,5% podílu ve společnosti MOL v celkové výši 4,5 mld. (z toho 3,3 mld. CZK hotovost) by měl být letošní čistý zisk a tedy i dividenda v příštím roce udržena na dostřel té letošní, okolo 30 CZK na akcii. Bez obdobného jednorázového příspěvku (např. z prodeje aktiv v Bulharsku) by v roce 2018 totiž čistý zisk měl klesnout k 12-13 mld. CZK, což by znamenalo další pokles dividendy do pásma 20-25 CZK na akcii,“ uvádí hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora

„Stávající výši dividendy v případě společnosti ČEZ tedy nepovažujeme za udržitelnou a snaha o její udržení by nutně musela být doprovázena prodejem vybraných aktiv, zvýšením výplatního poměru nad 100 % čistého zisku a růstem zadlužení. Navzdory tomu, že se fundament v posledních týdnech vylepšil (vzrostla cena energetického uhlí, což pomohlo výše cenám silové elektřiny), zvýšila se podle nás i politická rizika s ohledem na blížící se parlamentní volby. Akcie ČEZ tak svým vývojem zaostávají za vývojem fundamentu i většiny evropské konkurence. S ohledem na výše uvedené tak dividendu ČEZ doporučujeme reinvestovat spíše do jiných tuzemských titulů, u kterých je podle nás větší šance na udržení (či zvýšení) dividendy jako O2 ČR, Unipetrol, Erste Bank či Moneta,“ vyvozuje Sýkora.

Zajímavou alternativu k tradičním akciovým dividendovým titulům může představovat také investiční certifikát, investici do něhož otevřela Patria na sklonku července. Ekonomika a centrální banky (včetně té evropské) vysílají na základě jejího vývoje tento vzkaz: s tempem a silou růstu úrokových sazeb, a tedy také výnosů pevně úročených aktiv to přes dřívější náznaky přeci jen nebude tak žhavé. “To dle našeho názoru na trzích dostává do centra pozornosti dividendy jako preferovanou alternativu k chybějícímu zajímavému fixnímu výnosu na dluhopisovém trhu. Klíčem k dosažení nadstandardních výnosů z investice do dividendových titulů je pak dle našeho názoru nejen samotná výše dividendy, ale také minimálně její udržitelnost či růst do budoucna. A zde je zásadní schopnost dané firmy vytvářet hotovost,” shrnuje základní myšlenku nového investičního příběhu analytik Patria Finance Branislav Soták.


Tým analytiků Patrie na této myšlence vybral pět evropských dividendových aristokratů: BNP Paribas je jedna z největších bank v Evropě. Roche Holding je švýcarská farmaceutická společnost s dlouholetou tradicí, sahající do roku 1896. Total je nadnárodní francouzská společnost, zaměřená na zpracování ropy. Imperial Brands je čtvrtá největší mezinárodní tabáková společnost. Orange pak je lídr ve světě digitální komunikace se 182 milióny uživatelů.

Co mají tyto tituly společného? Podle analytiků Patria Finance právě atraktivní dividendu a schopnost vyplácet ji i v budoucích letech. Veškeré podrobnosti bude diskutovat analytik Patria Finance Branislav Soták na webináři 2. srpna od 16:30 hodin. Neváhejte a přihlašte se zdarma zde!

Jak do tohoto příběhu investovat? Patria ve spolupráci s bankou ČSOB otevřela všem zájemcům od 24. července do 31. srpna 2017 příležitost nakoupit investiční certifikát “Europe Dividend Basket 7 2022”, který má velkou šanci navázat na úspěšně emitované certifikáty či fondy minulých let. Jeho prostřednictvím lze investovat do BNP Paribas, Roche Holding, Total, Imperial Brands a Orange. Tyto společnosti jsou vybrány z různých sektorů ekonomiky, a přirozeně tak rozmělňují potenciální riziko razantního poklesu hodnoty certifikátu. V době extrémně nízkých úrokových sazeb nabízejí roční bonus 7 % po dobu až 5 let. Navíc bude investice maximálně ochráněna až do 40% poklesu průměrné hodnoty certifikátu. Podrobnosti, včetně příkladů možného vývoje hodnoty certifikátu, si přečtěte v prospektu ZDE

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

02.08. 12:21  klidně bych kupoval Čez (davido)
02.08. 07:30  klidně bych kupoval Čez (Brouk Pytlík znalec všeho)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

29.07.2016Kam (re)investovat dividendu z ČEZu? Patria (Patria Finance)
19.03.2014Do čeho se letos zatím vyplácí investovat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688