Letní servis kotle: léto je ideální čas na revizi topného systému

Dlouhá zima prověřila topné systémy

Léto je ideální čas na servis kotle

Přes léto většina lidí na svůj topný systém zapomíná a odkládá řešení případných problémů, které se vyskytly během topné sezóny. Přitom právě letní měsíce jsou ideální pro opravy nebo revizi topení. Servisní firmy mají kratší dodací lhůty a krátkodobá odstávka ohřevu vody není tak nepříjemná jako v zimě.

 

Dlouhá zima prověřila topné systémy

V letošní dlouhé topné sezóně byl kotel v plném provozu déle než obvykle. Spalovací komora kotle, výměník a trysky se tak zanesly spalinami, které brání přenosu tepla a snižují tak účinnost kotle. “Po letošní zimě by si měli topný systém nechat zrevidovat všichni, včetně zarytých odpůrců pravidelného servisu, kterých je v tuzemsku bohužel stále hodně,” uvedl Milan Kubíček, obchodní ředitel firmy Thermona, českého výrobce plynových kotlů a dodal: “Investice do servisní prohlídky se vrátí v úsporách na palivu a také v nižší poruchovosti. Zanedbání pravidelných prohlídek je také nejčastější příčinou úniku oxidu uhelnatého, ke kterým dochází zejména v letních měsících.”

Ušetřit můžete hned dvakrát

Kdo se rozhodne pro pravidelný servis nebo výměnu kotle v létě, ušetří hned dvakrát. Vyčištěný a seřízený kotel bude v následující topné sezóně fungovat efektivněji a tím pádem i úsporněji. Ušetřit lze nyní i na faktuře za servis: Mnohé servisní firmy nyní nabízí své služby za zvýhodněné mimosezónní ceny, některé kotle lze pořídit v akčních nabídkách. Navíc v letních měsících není nutné řešit záložní zdroj vytápění během výměny kotle nebo během poruchy neservisovaného zařízení, kdy výpadek může vlivem vytížených servisní techniků trvat i několik dní.

Plynový kotel by měl servisovat jen odborník

V diskuzních fórech na internetu lze nalézt řadu “návodů”, jak vyčistit plynový kotel svépomocí. Před takovým jednáním ale varují odborníci. “Kondenzační kotel je moderní zařízení, které by měl servisovat pouze proškolený technik. Těch několik stokorun za servisní prohlídku není zase tolik, aby uživatel riskoval, že neodborným zásahem kotel poškodí. Navíc tak zaniká nárok na záruku kotle,” upozorňuje Kubíček z Thermony.

Výměna kotle může znamenat i dvoudenní odstávku teplé vody

Pokud uvažujete o instalaci nového kotle, připravte se na krátkodobé omezení komfortu, zejména odstavení dodávky teplé vody. Komplikace mohou nastat, pokud jsou připojovací rozměry nového kotle jiné než stávajícího, musí se vložkovat komínové cesty nebo provádět další úpravy topného systému. I zde tak platí, že je pohodlnější měnit kotel v létě, kdy není v provozu vytápění. “Obecně je riskantní nechat kotel takzvaně dosloužit, protože hrozní, že přestane fungovat uprostřed topné sezóny, což může být velmi nepříjemné. Lidé si potom nechají narychlo instalovat první kotel, který se jim podaří v zimě sehnat. Koupě nového kotle představuje investici, pro kterou se rozhodneme jen několikrát za život, je tak dobré se v nabídce zorientovat a nechat si v klidu zpracovat více nabídek. O výměně plynového kotle by měl uvažovat každý, kdo má ještě starý atmosférický kotel. Kondenzační typ se v takovém případě zaplatí za čtyři až pět let,” uzavírá Kubíček. 

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky