Šatník Olga Medlíková (Šatník Olga Medlíková)
Práce  |  31.07.2017 14:17:14

Devatero cest, jak sebou nenechat manipulovat

Zas vás někdo někam dostrkal a jste tam, kde nechcete být? Máte pocit, že vás zneužívají kolegové v práci? Nebo je jenom něco „divně“, nevíte úplně proč, jenom si říkáte, že to takhle nechcete?

Možná, že máte okolo sebe manipulátory. Pravda, není jich moc, ale setkání s nimi stojí za to. Proto o nich píšu. Podívejte se, co můžete udělat, abyste ze setkání s nimi vyšli se štítem, a ne na štítu. Přinášíme rady lektorky Olgy Medlíkové.

Zkuste zjistit, proč to manipulátor dělá

Připomínáte mu bývalou ženu, jste ovečka, která si nechá všechno líbit, on či ona si ani neuvědomuje, že vás manipuluje, dělá to všem, protože jinak jednat neumí, zasedl či zasedla si jenom na vás?
„Ptejte se ho či jí, kolegů, okolí, pátrejte po důvodech,“ radí Olga Medlíková, autorka e-booků a knih, lektorka a konzultantka z www.olga-ebooky.cz.

S manipulátorem mluvte výhradně o pracovních záležitostech

Jakákoliv osobní poznámka nebo informace bude použita proti vám. Proto – pracovně, stručně, žádné podrobnosti.

Když vám neřekne jasně, o co mu jde, dělejte, že jste neslyšel/a

Hlavně nereagovat na nejasnou žádost! „Když zareagujete a něco se nepovede, manipulátor to hravě svede na vás. Dokud neřekne přesně, o co mu jde, nejděte do akce. Případně se „do zblbnutí“ vyptávejte,“ upozorňuje Olga Medlíková z  www.olga-ebooky.cz.

Začněte si psát

Když si píšete poznámky, manipulátor ucítí ohrožení (pozor, může to použít proti mně!) a buď vám dá pokoj, nebo konkretizuje svoje požadavky. Navíc – vypadá to profi!

Odmítněte zprostředkování

Metoda „řekni Janě, že by bylo dobře, kdyby…“ je oblíbená manipulační technika. Když se Jana naštve, budete objektem její nelibosti vy, protože jste jí přeci řekli, že… Klidně, neútočně a mile manipulátorovi povězte, že nechcete jeho/její sdělení nějak zkreslit, tak ať to Janě řekne raději sám/sama.

Lichotky nebrat

Lichocení je způsob, jak vás manipulátor ovlivňuje. Po hezkých slovech je člověk méně ostražitý, a tak manipulace snáze projde. Po lichotce často následuje shazování vlastních dovedností – aby manipulátor něco nemusel - ve stylu: „ty jsi na IT tak šikovný/á, já jsem na techniku úplně levá, viď, že mi s tím pomůžeš? Vždyť jsme přece kamarádi!“ Ale pozor – zdaleka ne každá lichotka znamená manipulaci, tak ať se zbytečně neochudíte o hezká slůvka.

Opakovat, opakovat, opakovat

Metoda obehrané desky většinou vede k tomu, že se manipulátor zaměří na snadnější oběť. Opakujte stejnou větu nebo myšlenku a nic k tomu nedodávejte. Hlavně ji nerozvádějte, nepřidávejte detaily, šikovný manipulátor vás na nich umluví. Stručnost je král!

Naučte se říkat NE

Někdy nejlepší a nejjednodušší způsob, jak zastavit manipulaci. Prostě oznamte, že to neuděláte.

Vymezte se vůči manipulaci

Řekněte, že rádi pomůžete, ale do určité míry. Že takové jednání překročilo hranice. „Že se odmítáte nechat tlačit do nevýhodné situace. Nazvěte manipulaci pravým jménem, odmítněte ji a pohrozte, že to proberete s nadřízeným nebo jinou kompetentní osobou, pokud se manipulace bude opakovat,“ říká Olga Medlíková.

PaedDr. Olga Medlíková

pracuje jako samostatná lektorka pro byznys, neziskové organizace a státní správu od roku 1996. Zaměřuje se na vzdělávání dospělých v oblastech: prezentační dovednosti, sociální dovednosti (komunikaci, řešení konfliktů, vyjednávání), manažerské dovednosti, společenský a protokolární kontakt. Specializuje se na trénink mluvčích, argumentaci, rétoriku a lektorské dovednosti. Olga spolupracuje s organizací Neziskovky.cz, o.p.s., kde je členkou správní rady, členkou Aliance lektorů a konzultantů ICN a mentorkou organizace Business and Professional Women. Píše populárně naučné knihy o tématech, které učí (prezentace, řešení konfliktů, založení a provoz neziskových organizací, lobbing, lektorské dovednosti). V roce 2012 získala cenu Osobnost roku v oblasti praktické aplikace vzdělávání dospělých a andragogiky. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem a mnoho kurzů a stáží v Čechách i v Německu.

Více informací na:http://satnik.net/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.01.2021GameStop: Jak sociální sítě manipulují trh Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
19.06.2019Trump se obul do ECB, že manipuluje s eurem Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.05.2018Kdo dnes skutečně manipuluje se svou měnou Patria (Patria Finance)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688