Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.07.2017 16:32:50

Summary: BNP Paribas a Credit Suisse s velmi dobrými čísly hospodaření, Amazon se potýká se ziskem

Výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí 2017 ukázaly, že bankám BNP Paribas a Credit Suisse se ve čtvrtletí dařilo. BNP díky výkonu investiční divize vykázala další solidní čtvrtletí a Credit Suisse se dařilo obdobně. Americký Amazon se ovšem potýkal s tím, že i přes velmi solidní růst tržeb nestčil na růst nákladů.

Evropa:

BNP Paribas (DIP):

Francouzská bankovní jednička znovu prokazuje svou příslušnost ke kontinentální, potažmo globální, investiční špičce. Právě výkon investiční divize je podepsán pod další solidní kvartální sadou čísel. Přestože příjmy z obchodování v FICC segmentu klesly kvůli nízké klientské aktivitě/volatilitě obdobně jako u americké konkurence až o 16 % yoy, tak akciový segment spolu s primárními službami pro fondy tento výpadek takřka celý smazal.

V rámci akciového segmentu se dařilo především obchodům s deriváty, načež příjmy z tohoto segmentu kapitálových trhů narostly meziročně až o 26 %. Celkově jsou tak příjmy z obchodování za 2Q17 jen o 2 % níže než před rokem (americká konkurence zaknihovala v souhrnu téměř 10% yoy propad). Čistý zisk banky dosáhl výše 2,4 mld. EUR (+17 % yoy bez některých položek) a s přehledem tak překonal tržní očekávání. Akcie reagují na výsledky mírným růstem a zůstávají v seznamu DIP.

Credit Suisse (DIP):

Dalšímu bankovnímu zástupci seznamu DIP se ve 2Q17 dařilo obdobně, i když důvody jsou zcela odlišné. Zatímco BNP posiluje svůj tržní podíl prakticky ve všech sférách investičního bankovnictví, tak Credit Suisse v rámci restrukturalizace naopak tyto pozice postupně vyklízí a soustředí se ve větší míře na maržově zajímavější správu aktiv. Investiční divize zaznamenala 7% yoy propad tržeb, jemuž vévodí -29 % v akciovém segmentu (ale +4 % yoy v FICC segmentu). CEO Thiam komentoval převládající nízkou volatilitu jako bezprecedentní a nepředstavitelnou. Nákladové škrty (-16 % yoy) přesto dokázaly zvednout zisk divize (před zdaněním) oproti loňsku až o 67 %.

Celkový čistý zisk banky vzrostl o 78 % na 303 mil. CHF, což je už zásluha správy aktiv, která dokázala přitáhnout dalších 11 mld. CHF. Zisk divize (před zdaněním) narostl meziročně o 49 % na 365 mil. CHF. Obdobně se dařilo i asijské větvi privátního bankovnictví. Domácí švýcarská banka zvýšila zisk o 11 %. Konsolidační entita sdružující špatná aktiva určená k prodeji snížila ztrátu na 563 mil. CHF z loňských 759 mil. CHF. Jádrová kapitálová přiměřenost (CET1) dosahuje v současnosti 13,5 %. Akcie posilují o 3 % a taktéž zůstávají v seznamu DIP.

USA:

Amazon:

V USA byl nejtěžší reportující vahou Amazon. Oznámením za 2Q17 společnost oživila staré démony překotných investic, které výrazně předbíhají růst tržeb a tím pádem negativně doléhají na generovaný zisk. Přestože růst tržeb dosáhl opět velmi solidních 25 % yoy (37,9 mld. USD) a předčil tak tržní odhady, růstu nákladů nestačil. Investice do infrastruktury (sklady, doručení, atd.) nabobtnaly o 33 % na 5,2 mld. USD, investice do technologií a obsahu dokonce o 43 % na 5,55 mld. USD. Marketingové výdaje nikterak nezaostaly s +44 %. Čistý zisk na akcii ve výši 0,4 USD (-77 % yoy) tak hluboce podstřelil trhem očekávaných 1,4 USD. Světlým bodem tak byla v podstatě jen cloudová platforma Amazon Web Services, která přidala na tržbách meziročně 42 % na 4,1 mld. USD. Dle našeho názoru je nyní předčasné Amazon odepsat, přesto budeme oživlé trendy v následujících kvartálech pozorně sledovat. Akcie odepisují 3 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688