Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.07.2017 08:17:37

Deště přinesly důležitou vláhu, teď udeří velká vedra


 

Uplynulé období bylo chladné a uplakané. Na mnoho míst ohrožených extrémním suchem ale přineslo vláhu, a to je pro přírodu nezbytné. Navlhla zejména povrchová vrstva, směrem do hloubky to bohužel na zažehnání několikaletého sucha na některých místech stačit nebude. Lokality, které suchem příliš netrpěly, a nyní dostaly další vláhu, budou zřejmě rájem houbařů. Chladné a deštivé počasí je nyní u konce a rychle se přehoupneme do druhého extrému, velmi vysokých tropických teplot, které budou dost možná nejvyšší z celého léta a přinesou jeho vrchol. Dneska se podíváme na výhled, co nás čeká a asi ani nemine. Horkokrevným z nás přibydou vrásky na čele, teplomilové zajásají.

Změna počasí směrem k horku bude trysková, přechodný den je / byl pouze pátek, kdy se začalo vyjasňovat a teploty už povyskočily k 20 až 24°C a jižní Morava se tradičně prohřála ještě více. Sobota už je / bude horká s teplotami v rozmezí 24 až 28°C, jižní Morava prolomí 30°C. Neděle přinese teploty 28 až 32°C, pondělí 29 až 33°C. Na obloze by se v těchto horkých dnech mohly objevit odpoledne a navečer místy bouřky z tepla. Bude to klasicky jen lokální záležitost, a to zejména hor. Pokud předpovědi vydrží v aktuálních mantinelech, kolem úterý to bude peklo. V tento den by mělo být 32 až 36°C. Poprvé by se měla přiblížit jakási slábnoucí studená fronta, která by ochladila hlavně Čechy.

Nic to nemění na tom, že podle současných výstupů modelů se následně zase oteplí nad 30°C a inferno bude pokračovat. Není to moc dobrá zpráva pro přírodu, starší a citlivé jedince a celkové obývání budov bez klimatizace. Nezbývá nám nic než se vrátit k poctivému pitnému režimu, ochraně hlavy i očí. Pozor také na rozpálená auta a postupně rozdělávání ohňů. Takové teploty zase rozjedou sucho a riziko požárů naplno. Od 8 do 21 hodin není vhodné příliš větrat, pouštíte do domů a bytů horko a zdi se prohřívají i zevnitř. Od 21 do 8 hodin to přes noc naopak chce větrat co nejvíce a pokusit se zdi držet chladné.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty