Důvody, proč plast v průmyslu nahrazuje tradiční materiály

Plast, jehož roční spotřeba se ve světě pohybuje kolem tří set milionů tun, a navíc neustále roste, je jedním z nejpoužívanějších materiálů současnosti. V průmyslu díky svým vlastnostem nezřídka nahrazuje tradiční materiály jako kov, keramika či sklo. Podívejte se na důvody, proč tomu tak je.

„Přestože se s plasty zprvu počítalo jako s pouhou alternativou ke klasickým materiálům, začaly se záhy používat trvale a postupně pronikly do řady průmyslových odvětví, jako je například automobilový a elektrotechnický průmysl či stavebnictví,“ říká Oldřich Kovařík ze společnosti OK DESIGN, která se na zpracování plastu specializuje.

1) Snadné zpracování

Plasty se v přírodě nevyskytují, a jejich výroba je proto záležitostí průmyslových závodů. Při vzniku jsou tekuté a lze je snadno formovat buď do finálního produktu, nebo do polotovaru určeného k dalšímu zpracování. „Dají se podle druhu materiálu frézovat a vypalovat laserem, vstřikovat, obrábět, řezat, leštit, tvarovat teplem, svařovat či lepit, což v podstatě umožňuje vyrobit z nich naprosto cokoliv,“ vysvětluje Oldřich Kovařík.

2) Nižší váha

Ve srovnání s tradičními „přírodními materiály“ mají plasty výrazně nižší hmotnost. To je důvod, proč jsou hojně využívané u domácích spotřebičů, při výrobě krytů a opláštění průmyslových strojů, ale třeba i v automobilovém a leteckém průmyslu. Jako příklad jejich využití lze uvést nádržový čerpadlový modul nebo sací modul automobilů. U některých automobilů tak výrobci nahrazují kovové části, jako olejové vany, čerpadlové a sací moduly a další, lehčím plastem či kombinací plastu a kovu.

3) Velká odolnost

Řada v průmyslu hojně používaných plastů vyniká především velkou mechanickou odolností – jsou v porovnání s kovy a jinými materiály velmi odolné proti oděru i abrazi (mechanickému obrušování) – a možností využití v širokém teplotním rozmezí. Průmyslové plasty se vyznačují rovněž výbornou chemickou odolností proti kyselinám i zásadám a dalším chemickým činidlům společně. Vedle toho jsou dle druhu plastu velmi pružné a pevné, mají dobré elektroizolační i tepelněizolační vlastnosti,“ dodává Oldřich Kovařík ze společnosti OK DESIGN.

4) Cena

Velkou roli ve stoupající oblibě plastů a výrobků z nich v různých průmyslových odvětvích hrají rovněž ekonomické důvody. Díky tomu, že lze plasty snadno tvarovat a opracovávat do požadované formy, je též cena polotovarů či výsledných produktů nižší než při použití tradičních materiálů jako sklo či kov.

5) Velký potenciál do budoucna

Již nyní se plasty běžně využívají v kombinaci například s kovem – kompozitní materiál kombinující hliník a polyethylen se díky svým vlastnostem používá napříč mnoha průmyslovými odvětvími. Ještě lepších vlastností pak lze v budoucnu dosáhnout při kombinaci s jinými materiály, například uhlíkovými vlákny. Takové materiály pak mohou mít větší pevnost než kov při daleko menší váze, což z nich dělá ideální kandidáty pro leteckou nebo vesmírnou techniku.

O společnosti OK DESIGN

Společnost OK DESIGN je již od roku 1993 výrobcem a dodavatelem světelných reklam, prodejních stojanů a navigačních systémů. Olomoucká společnost se vedle signmakingu úzce specializuje na zpracování plastu.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy