Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.07.2017 07:45:41

Dalších 200 % ve hře: Akce mohou do roku 2026 ztrojnásobit hodnotu

Po dlouhém býčím trendu na akciovém trhu se zdá být obrat sentimentu v nejbližší době nevyhnutelný. Ale co se stane poté, až trhy dosednou na nové dno? A kdy vlastně onen obrat přijde? Raul Elizalde ze společnosti Path Financial si myslí, že spekulace o brzké změně trendu nejsou namístě. Akcie podle něj mohou nadále výrazně posilovat.

Elizalde vychází z teorie, že se akciové trhy vyvíjejí v cyklech, které trvají jedním i druhým směrem zhruba 17 let. Tím pádem by americké akciové trhy měly být jen zhruba v polovině dlouhodobého růstového trendu.

Akcie na trhu v USA jsou sice v historickém srovnání poměrně drahé, ale nikde není psáno, že nemohou být ještě dražší. Elizalde připomíná, že investorská veřejnost často zapomíná na opatrnost a zdravý rozum v těch nejnevhodnějších dobách (je to typický znak závěru růstového trendu), ale aktuální situace této náladě neodpovídá.

250 % je z historického hlediska vlastně nic

Dlouhodobé býčí trendy a 250% přírůstky (jaké má nyní trh od března 2009 za sebou) nejsou v historii až tak výjimečné. Mezi lety 1942 a 1966 a také v letech 19822000 akcie přidaly okolo 1 000 %. Ani tyto růsty nebyly nekonečné, pesimisté ale předpovídali jejich konec výrazně dříve.

Býčí trendy mají zkrátka někdy podivuhodnou výdrž, i když jsou často pozvolné a zrychlují teprve na konci. U medvědích trhů je to spíše naopak, vývoj bývá strmý, krátkodobější, a co je hlavní, jejich nástup bývá navzdory všem předešlým černým scénářům vlastně nečekaný (kvůli zmíněné ztrátě obezřetnosti investorů).

Od roku 1929 je podle Elizaldeho možné vyčíst z tržního vývoje 17letý vzorec. Šéf Path Financial k nim doplnil i tehdejší náladu na trzích a převládající ekonomické prostředí.

Elizalde přiznává, že může jít o náhodu, kterou odhalí budoucnost, tabulka ale působí zajímavě. Po euforii před rokem 1929 přišla studená sprcha a dalších 17 let bylo silně podprůměrných. Před rokem 1942 zase trhy (i díky dvěma recesím ve 30. letech) nevypadaly zrovna slibně, ale pak vydělaly téměř 20 % ročně. Tak to pokračovalo, a ačkoli vždy nešlo přesně o 17letý interval, euforie a odevzdanost se celkem pravidelně střídaly. Dalo by se říci, že jde o poměrně dobrý kontraindikátor, protože když euforie vrcholí, trhy čeká špatné období a naopak.

Dnes přitom podle Elizaldeho nelze hovořit o euforii na trzích. Politická nejistota, terorismus a hrozba většího ekonomického protekcionismu jsou jen špičkou ledovce a sentiment není dostatečně silný, což potvrzuje právě i ono zdůrazňování vysokých valuací akcií. Za uplynulých 17 let (ano, internetová bublina splaskla právě na přelomu tisíciletí) jsou navíc průměrné roční výnosy z historického hlediska poměrně nízké.

Kam až se mohou akcie vyšplhat?

Pokud bychom za výchozí bod dalšího růstového 17letého cyklu určili rok 2009 (což je vlastně nejkonzervativější odhad), index S&P 500 by se do roku 2026 při 15% ročním výnosu dostal na hodnotu 7 000 bodů (při dividendovém výnosu 2 %). Při 16% ročním výnosu by byla ve hře úroveň 8 000 bodů. A jakkoli se to může zdát přitažené za vlasy, nešlo by o historickou novinku, v předchozích cyklech jsme již byli svědky desetinásobného růstu cen. Podle Elizaldeho tak růst indexu ze 700 bodů v roce 2009 na 7 000 bodů v roce 2026 nemusí být utopie.

Jedním z důvodů k optimismu může být skutečnost, že posledních osm let byl růst ekonomiky spíše slabý, což je rovněž projev cykličnosti ekonomiky. Podle Elizaldeho tak může přijít období ekologicky udržitelného rozvoje podporovaného novými technologiemi (jako jsou obnovitelné zdroje energie a umělá inteligence) s pozitivním dopadem na ceny akcií.

Trhy jsou ovšem nepředvídatelným prostředím, jakkoli pravidelné vzorce se nám ve zpětném zrcátku podaří odhalit. Například více než 20% jednodenní propad v říjnu 1987 byl součástí 1 000% růstového trendu mezi lety 1982 a 2000. "Popsaný cyklus tedy nic neříká o tom, kde budou trhy na konci letošního roku nebo v roce 2018. Ale ti, kdo investují s dostatočně dlouhým horizontem, mohou být při myšlence, že jsme vlastně teprve v polovině dlouhodobé rally, docela v klidu," uzavírá Elizalde.

FAANG vs. Dot.com aneb Časy se mění

FAANG vs. Dot.com aneb Časy se mění
Akcie společností Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Alphabet v současnosti táhnou americký trh k...  

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt   8:16  Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   7:55  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688