Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  26.07.2017 14:36:41

Více se zadlužujeme, ale lépe splácíme. Může za to dobrá ekonomika i nízké úrokové sazby

I když se stále více zadlužujeme, naše schopnost splácet závazky se neustále zlepšuje. Například dle informací sdružení Solus je podíl dluhů po splatnosti nejnižší od roku 2008. Lidé jsou totiž díky příznivé ekonomické situaci více imunní vůči problémům se splácením. Nová legislativa navíc nastavuje ještě bezpečnější prostředí, protože ukládá všem poskytovatelům úvěrů důkladné prověření úvěruschopnosti žadatele.

Dluhy domácností dlouhodobě rostou. Například v květnu dluhy vůči bankám dle informací České národní banky (ČNB) stouply o 12,34 miliardy korun na 1,467 bilionu korun, přičemž zadlužení roste celý letošní rok. Oproti loňskému květnu jsou dluhy domácností vyšší o 109,7 miliardy. Schopnost Čechů splácet závazky se však neustále zlepšuje. V prvním čtvrtletí 2017 mělo dle informací sdružení Solus dluhy po splatnosti 7,41 procenta dospělých obyvatel země, což je nejméně od poloviny roku 2008. Tento trend potvrzuje i Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací (NRKI). „Ke konci 1. čtvrtletí letošního roku jsme evidovali v BRKI i NRKI 291 tisíc lidí s takzvaným ohroženým krátkodobým dluhem, což bylo o 14 tisíc méně než o rok dříve. Ke stejnému období také meziročně klesla celková výše ohroženého krátkodobého dluhu, a to o 4 mld. na 27,1 mld. ,“ uvedl Jiří Rajl. Ohrožený krátkodobý dluh je takový, který není určen primárně na bydlení a není splácen více jak tři po sobě navazující měsíce nebo byl zesplatněn. „Objem celkového krátkodobého dluhu se přitom meziročně zvýšil o 23 mld. na 412 mld. korun,“ dodává Jiří Rajl.

Důvodů, proč se počet lidí, kteří mají problém se splácením, snižuje a současně roste objem poskytnutého dluhu, je hned několik. „Patří k nim hlavně nízké úrokové sazby v kombinaci s dobrou ekonomickou situací České republiky a nízkou nezaměstnaností,“ uvádí Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin. Podle něj mají lidé většinou stálé zaměstnání, zvyšují se jim mzdy a jsou proto více imunní vůči problémům se splácením. „Kvůli nízkým sazbám lidé též hledají alternativy pro lepší zhodnocení peněz, takže například i více investují do podílových fondů,“ dodává Miloslav Kufa s tím, že lidé se postupně ve finančním světě lépe orientují a u investic se mohou spolehnout na kvalitní regulaci a dohled ČNB.

Kvalitní regulaci přináší i nový zákon o spotřebitelském úvěru, který poskytovatelům půjček a úvěrů nařizuje důkladně prověřit úvěruschopnost žadatele. To by mělo spotřebitele chránit před problémy se splácením. „V souvislosti s novou legislativou klademe větší důraz na bonitu a důkladněji zkoumáme, zda je žadatel schopen splácet. V případě jakékoliv pochybnosti půjčku raději neposkytneme,“ upozorňuje Robin Stránský, marketingový manažer společnosti Tommy Stachi, která je ryze českou společností s třináctiletou tradicí a svým klientům poskytuje bezpečné půjčky. „Prověřování úvěruschopnosti probíhá na základě vnitřních procesů, které si každá společnost nastavuje dle svého nejlepšího uvážení. Využívány jsou registry i interní databáze, přičemž samotné vyhodnocení závisí na mnoha faktorech. Nelze proto jednoznačně určit, kdy bude, či nebude úvěr poskytnut,“ dodává Robin Stránský a rovněž potvrzuje vyšší zájem o půjčky. Průměrná výše půjčky od Tommy Stachi podle něj letos meziročně vzrostla skoro o 11 %.

Již před účinností nového zákona si však podle Jiřího Rajla většina poskytovatelů úvěrů prověřovala úvěruschopnost svých klientů velmi pečlivě a ve standardu, který obstojí i podle nové právní úpravy. Došlo nicméně k nárůstu žadatelů o vstup do NRKI z řad nebankovních společností, jež se doposud registru neúčastnily a které tak neměly k údajům z registru přístup. „NRKI v současnosti sdružuje společnosti poskytující více než 90 % objemu nebankovních úvěrů a předpokládáme, že po dokončení procesu licencování poskytovatelů úvěrů ze strany ČNB se toto číslo přiblíží 100 % trhu,“ uzavírá Jiří Rajl.

O společnosti TOMMY STACHI

Společnost TOMMY STACHI, s. r. o., je poskytovatelem střednědobých spotřebitelských úvěrů již od roku 2004. Služeb společnosti využilo již více než 40 000 spokojených zákazníků. Hlavním produktem je Snadná půjčka. Při poskytování půjček si společnost zakládá na bezpečnosti a rychlosti vyřízení s individuálním přístupem ke spotřebiteli. Klade důraz na práva spotřebitele a za všech okolností důkladně prověřuje kredibilitu klienta.

O společnosti Ramfin

Ramfin je nezávislou finanční a investiční skupinou. Pro klienty provádí objektivní a nezávislé finanční poradenství. Snaží se vysvětlovat vlastnosti a objasňovat výhody či nevýhody jednotlivých finančních produktů a klientům vyhledat ty nejvhodnější. Ramfin je majákem v rozbouřeném moři složitých finančních služeb a produktů, přičemž se zaměřuje také na vlastní investiční činnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688