Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.07.2017 17:17:17

Akcie, před níž bledne i Tesla


Na trhu se obchodují dva typy firem. Ten první je schopen z toho, co vydělá na svém provozu, poplatit investice a ještě mu zbude na dividendy a odkupy. Druhý typ své investice svým provozem nepokryje. Musí tak čerpat již dříve vytvořené zdroje (snižovat zásobu hotovosti v rozvaze), zvyšovat své dluhy, či si říkat akcionářům o další peníze (vydávat nové akcie). Tento druhý typ pak můžeme rozdělit na dvě podskupiny. Ta první se dostala do nějakých vážných problémů a bojuje o to, zda se z nich dokáže dostat dříve, než jí úplně zničí. Ta druhá většinou přichází na trh s něčím novým a buduje si pozici pro budoucnost. O dvou dosti extrémních zástupcích této skupiny bude dnes řeč.

Sloupkařka Shira Ovideová se na Bloomberg Gadfly před několika dny věnovala absolutním přeborníkům v „pálení hotovosti“. Investoři u nich ale samozřejmě doufají, že o žádné pálení hotovosti nejde a namísto toho probíhá budování pozic pro zářnou budoucnost. Jinak řečeno, mělo by jít o společnosti a akcie vyloženě povídkové, u kterých trh hledí daleko, daleko do budoucnosti.

První zmíněnou firmou je Tesla, o které tu relativně často píšu a která je asi pro většinu investorů notoricky známým titulem. Ač toho stále mnoho nevyrábí, její kapitalizace si nezadá s největšími automobilkami na světě a příčinou je právě to, že nestojí na současné realitě, ale na vizích a snech o elektrické budoucnosti. Na konci prvního čtvrtletí tohoto roku jsme se dozvěděli, že Tesla za předchozích dvanáct měsíců „propálila“ téměř 1,6 miliardy dolarů. Jinak řečeno, její volný tok hotovosti (provozní tok hotovosti mínus investice) spadl do záporných 1,6 miliard dolarů.

Jak ale ukazuje následující graf, na trhu se mezi hodně známými a populárními akciemi najde ještě větší přeborník. Psal jsem tu o něm před delším časem a opět jde o společnost, která se snaží masivně investovat do budoucnosti. Nečiní tak ale v oblasti hmotné, jako Tesla, nýbrž v oblasti zábavy. Jde o Netflix a jeho schopnost nalévat hotovost do vizí a snů je s Teslou srovnána v následujícím grafu - za posledních dvanáct měsíců prodělal Netflix více než 2 miliardy dolarů:



Proveďme nyní takové jednoduché cvičení. Kapitalizace Tesly je na 54 miliardách dolarů, Netflixu na 79 miliardách dolarů. Investoři počítají s tím, že jednou tyto firmy začnou pro své akcionáře generovat hotovost a v principu by současná hodnota této hotovosti měla odpovídat současné kapitalizaci. Netflix nyní prodělává více než Tesla, ale jeho kapitalizace je znatelně vyšší. To znamená, že investoři u něj čekají ještě mnohem znatelnější zlepšení výsledků než u Tesly. Dá se rozdíl nějak kvantifikovat?

Dejme tomu, že by obě firmy byly již v bodě, kdy generují hodně hotovosti, a jejich růst tržeb a cash flow bude postupně klesat z 20 % ročně na pouhá 2 % ročně. Hovoříme tedy o nějakém bodu ve vzdálené budoucnosti, kdy už půjde o relativně usazené dojné kravky, které by měly peníze hojně vracet namísto toho, aby je braly. Pokud by jejich kapitalizace byla v té době stejná jako nyní (černý scénář, z nějž by investoři asi radost neměli), musela by Tesla na své ospravedlnění generovat akcionářům 2,3 miliardy dolarů ročně (s následným růstem popsaným výše).

Pokud by investice Tesly v té době například odpovídaly současným investicím Fordu (cca 7 miliard dolarů), musela by Tesla na provozu vydělávat téměř 10 miliard dolarů (pak jí zbude oněch 2,3 miliard dolarů). Nyní je, co se týče provozního toku hotovosti, na červené nule (a po investicích na oněch záporných 1,6 miliardách dolarů). Netflix by pak na ospravedlnění své kapitalizace musel akcionářům vytvářet téměř 3,4 miliard ročně (namísto současných záporných více než 2 miliard dolarů).

Optimistické investory podobná čísla zřejmě nezajímají a je pravdou, že možných scénářů a modelů můžeme vytvořit bezpočet. Podle mne je ale i tak dobré občas si provést nějakou jednoduchou kalkulaci toho, co vlastně současné ceny, valuace a kapitalizace znamenají. V případě Tesly a Netflixu implikují mnohamiliardové obraty v hospodaření, za kterými by pravděpodobně musela stát stabilně velmi silná pozice na zdravém trhu, bez ničivého konkurenčního tlaku, která by umožňovala udržet hezké marže a volný tok hotovosti.

Hovoříme zde o firmách a odvětvích, kde je to možné?

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688