TNBiz (TN.cz)
19.07.2017 09:29:00

Počasí ve světě úplně šílí! Extrémy čekají i ČR, varují meteorologové

Zatímco na jihu Evropy bojují s rozsáhlými požáry, Turecko ochromily povodně, Francii zasypaly obří kroupy a v jižní Americe řádila dokonce nejhorší sněhová bouře za 20 let. Počasí jako by se úplně zbláznilo. A meteorologové varují, že extrémy čekají i Českou republiku. 

Podívejte se také: Nouzové přistání: Obří kroupy zničily u Istanbulu dvě letadla.

Sněhová kalamita

Ačkoli léto obvykle provázejí vysoké teploty, v zemích Jižní Ameriky to vypadá spíš na období kolem Vánoc. Především Argentinu a Chile o víkendu zasáhla silná sněhová bouře, nejhorší za posledních 20 let, a s jejími následky se lidé vyrovnávají doposud. Výpadky energie, uzavřené obchody a zrušené lety jsou jen některé z problémů, které s sebou kalamita přinesla. Extrémně nízké teploty si dokonce vyžádaly dva lidské životy.

Požáry

Pokud se chystáte na dovolenou na jih Evropy, buďte pozorní! Hned několik států bojuje s rozsáhlými požáry. Oheň ohrožuje turisty v Chorvatsku,Černé Hoře, Francii, Portugalsku, Španělsku a Itálii, kde dokonce plameny zabíjely. Kvůli vysokým teplotám a suchu se požáry rychle šíří a hasiči mají co dělat, aby je dostali pod kontrolu. Kouř z Chorvatska je dokonce natolik mohutný, že ho zachytily i satelity. 

Takhle to vypadá na předměstí chorvatského Splitu:

 

Jih Itálie:

A Řecko:

Kroupy a bouřky

Francii kromě požárů potrápily také obří kroupy - hlavně v oblasti Pyrenejí. Masivní bouře doprovázená krásnou ale děsivou podívanou plnou blesků zasáhla řecký Rhodos.

Zemětřesení 

Zemi se nevyhnula ani další přírodní pohroma - zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály, které zasáhlo severní Pacifik mezi Aleutskými ostrovy a ruskou Kamčatkou. Otřesy vyvolaly 300 kilometrů širokou vlnu tsunami. 

Extrémní vedra

Evropu sužují na mnoha místech extrémní vedra. A francouzští meteorologové už v úterý varovali, že vlna nesnesitelných veder zasáhne kromě jižní i střední Evropu - včetně České republiky. Proudící horký vzduch z Afriky už zasáhl kromě země vína i Španělsko, kde naměřili doposud vůbec nejvyšší teplotu 47 °C.

Vedra se dostanou přes Německo až do České republiky. Nejvyšší denní teploty může už ve středu dosahovat 33 °C, ve čtvrtek dokonce i 35 °C!

 

Podívejte se také: Nouzové přistání: Obří kroupy zničily u Istanbulu dvě letadla.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty