Patrik Hudec (Generali Investments)
Okénko investora  |  18.07.2017 18:16:09, aktualizováno 18:20:44

Na trhy dolehly výroky centrálních bank

Evropská centrální banka (ECB) si začala připravovat půdu pro začátek konce kvantitativního uvolňování. Americké trhy dočasně korigovaly po náznacích dalších kroků, zejména programu na snižování bilance FEDu.

 

Příležitosti pro další týdny:


  • Výsledková sezóna za 2. čtvrtletí. Především od amerického energetického a finančního sektoru si trhy hodně slibují. Pokud index S&P 500 potvrdí vysoká očekávání, půjde o jasný signál, že ač se americké akcie z historického pohledu jeví jako nadprůměrně drahé, silný růst zisků korporací současné úrovně více než ospravedlňuje.
  • Americký finanční sektor se opět dostal do popředí zájmu investorů. Fed hodlá dál pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Banky úspěšně prošly prvním letošním kolem zátěžových testů a podle regulátora jsou konečně dostatečně kapitálově připravené na případnou ekonomickou recesi. Velká čtyřka (JP Morgan, Bank of America, Citigroup a Wells Fargo) by jen letos mohla na dividendách a odkupech vlastních akcií rozdělit zhruba 60 miliard dolarů a v příštím roce přes 70 miliard USD.

Hrozby pro další týdny:

 
  • Příliš rychlé utahování měnových podmínek ve vyspělém světě může spustit celosvětově vlnu výprodejů napříč akciovými i dluhopisovými trhy. Vyšší výnosy ve vyspělých ekonomikách by navíc jen prohloubily odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů, které se teprve nyní vrátily na úrovně před rokem 2015.
  • Po větším jednorázovém propadu amerických technologií v květnu zasáhly index NASDAQ další jednodenní výprodeje i v následujících týdnech. Dlouho nevídané poklesy tzv. FANG (Facebook, Apple, Netflix a Google) znovu rozvířily debaty o vysokých cenách amerických akcií a začátku sektorové rotace. Případný odklon investorů od technologických titulů, které patří mezi nejhodnotnější firmy světa, by měl dopad i na široké indexy jako S&P 500.

Parlamentní volby ve Francii potvrdily, že obavy z politického vývoje v Evropě se nenaplňují. Jedno z nejčastěji zmiňovaných rizik pro trhy v letošním roce tak zůstává zcela mimo hru. Ani brexit investorům stále vrásky nedělá a nadbytek peněz pumpovaný centrálními bankami po celém světě žene akciové trhy k novým maximům.

Cena ropy zůstává už několik měsíců uzamčena zhruba v intervalu 45 až 55 dolarů za barel. Razantnějšímu poklesu brání politika omezování nabídky ze strany zemí OPEC a Ruska. Proti většímu růstu stojí američtí těžaři z břidlic, kteří vyšších cen okamžitě využívají k otevření nových vrtů a zajištění vyšších cen, přičemž zásobují trh s ropou dodatečnou produkcí. Cena ropy by tak měla zůstat stabilizovaná i v nejbližších týdnech a měsících. Levnější energie bude i nadále stimulovat spotřebitele, na druhou stranu není cena ropy natolik nízká, aby ohrozila samotnou existenci firem z ropného sektoru.


Draghiho jestřábí výroky


Přestože se druhé letošní zvýšení sazeb v USA o 0,25 % očekávalo, jednoznačný výsledek hlasování na červnovém zasedání mírně překvapil. Ani to ale americkému dolaru k posílení nepomohlo.

 ECB si začala připravovat půdu pro začátek konce kvantitativního uvolňování. Přestože dříve či později se ECB musí vydat cestou, kterou americký Fed vyšlapal už v letech 2013 a 2014, dopad jestřábího prohlášení prezidenta Maria Draghiho zaskočil nejen mnohé investory, ale i samotnou centrální banku

 V reakci na pokles akciových a dluhopisových trhů a posílení eura přispěchaly vzápětí zdroje z ECB s prohlášením, že trhy si Draghiho signál špatně vyložily. Přestože se následně nervozita zmírnila, konec extrémně uvolněné měnové politiky v Evropě se nevyhnutelně blíží.


Americký trh skončil výše, Evropa níže 


Červnové zvýšení sazeb FEDu se čekalo, přesto trhy dočasně korigovaly po náznacích dalších kroků, zejména programu na snižování bilance FEDu. Ekonomická data v USA překvapovala spíše pozitivně. Pokles ceny ropy tlačil na ropné tituly. Americký index uzavřel s mírným ziskem (+0,5 %), zatímco evropský klesl o 2,7 %. Zde byly akcie pod tlakem po komentářích šéfa ECB Maria Draghiho. Vliv na tento vývoj měl také výsledek britských voleb a zahájení jednání o brexitu. Řecko po schválení výplaty finanční pomoci excelovalo (+6,3 %). V rámci Evropy se vymykalo i Polsko (+0,8 %) a Maďarsko (+1,9 %). Praha (-2,2 %) šla v tandemu se západní Evropou.

Ceny vládních dluhopisů klesly v USA, Německu i ve střední Evropě. Vliv měly komentáře ze strany centrálních bank, jež naznačují, že otázka zpřísňování měnové politiky se stává po USA relevantní i pro starý kontinent. 

 V případě našeho regionu je vize růstu úroků předmětem pro ČNB. Ta dala jasně najevo, že ekonomický vývoj odpovídá její prognóze, s níž je konzistentní růst úroků již v letošním 3. čtvrtletí. Pro trh šlo o překvapení, protože inflace ve 2. čtvrtletí zaostala za očekáváním. Reakcí byl nárůst výnosů korunových vládních dluhopisů. Koruna díky očekávání růstu sazeb ČNB posílila do oblasti 26,10 za euro.

Patrik Hudec

Patrik Hudec

Má více než desetileté zkušenosti na kapitálových trzích a v současnosti je zodpovědný za oddělení portfolio managementu investičních fondů v Generali Investments CEE. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, program matematika – obor finanční a pojistná matematika. Je držitelem makléřské licence a Bloomberg Product Certification: Fixed Income a Equities. Kariéru zahájil v roce 2004 ve finanční skupině PPF a investiční fondy spravuje od roku 2008.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo LYNX

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688